Dobit Carlsberga smanjena zbog slabije prodaje u Rusiji

Ilustracija (Carlsberg)

Danski proizvođač piva Carlsberg poslovao je u 2017. godini s neto dobiti od 1,26 milijardi kruna (210 miliona dolara), što je znatno manje nego godinu ranije, kada je dobit iznosila 4,49 milijardi kruna.

Pad neto dobiti tog trećeg po veličini svjetskog proizvođača piva posljedica je velikog pada vrijednosti branda Baltika na ruskom tržištu.

Prošle godine Carlsberg je ostvario rast prodaje piva na svim tržištima, osim na ruskom, gdje je obim prodaje smanjen 14 odsto, pri čemu je tržišni udio te danske kompanije smanjen s 34,6 na 31,9 odsto, prenosi SEEbiz.

Rusija je glavno tržište Carlsbergove regije Istočna Evropa, na kojem ostvaruje jednu petinu svoje prodaje piva godišnje. Ruski zakon ograničava veličinu PET boca u koje se pakuje pivo na 1,5 litara, što je dio nastojanja tamošnjih vlasti da ograniče zloupotrebu alkohola.

„Naša prodaja i tržišni udio u Rusiji znatno su pogođeni smanjivanjem PET boca“, navodi Carlsberg u saopštenju u srijedu.

Rusija se već dugo vremena smatra problematičnim tržištem među pivarima zbog prodajnih i oglašivačkih ograničenja i dizanja poreza usmjerenih na ograničavanje potrošnje.

Carlsberg očekuje ove godine jednocifrenu stope rasta operativne dobiti, te je najavio povećanje isplate dividende za 2017. za 60 odsto, na 16 kruna po dionici.

februar 7, 2018 at 2:23 pm