Namirnice koje najbolje liječe gripu

Dajte svom imunitetu šansu da se bori protiv virusa.

Znamo da je hrana lijek, isto kao što znamo da oboljelima od gripe često nije do jela. No, baš nam je tada potrebno dovoljno zdrave hrane koja će nam podići energiju te ujedno pomoći organizmu da se jače bori protiv virusa gripe.

Iako je za vrijeme trajanja gripe veoma važno piti puno tečnosti, važno je znati i šta jesti, a najbolje namirnicama u za borbu protiv gripe predložili su nutricionisti na portalu Health, a prenosi nam Index.hr.

Nastavak teksta ispod reklame


Napici puni elektrolita

Kako je tokom gripe i visoke temperature najvažnije ostati dovoljno hidriran, obična voda je dobro rješenje, a pogotovo ako ćete je piti u kombinaciji sa sportskim napicima pa čak i kokosovom vodom koji će vam pomoći da nadomjestite izgubljene količine natrijuma i kalijuma.

Sportski napici inače se ne preporučuju zbog dodatih šećera, ali su oni za gripu dobro rješenje, pogotovo ako ćete na kraju popiti više tekućine. Posebno ako vam nije do jela.

Zeleni čaj

Drugi način da ostanete dobro hidrirani je čaj. Gripa obično zahvata gornje respiratorne organe, pa pijenje toplih ili vrućih napitaka može pomoći otvaranju disajnih puteva, s time da je zeleni čaj pun antioksidansa koji će blagotvorno djelovati i na disajne puteve i na podizanje imuniteta.

Slobodno ga možete piti i mlakog, s dodatkom meda koji će smanjiti bolove u grlu i ublažiti kašalj.

Domaća pileća supa s rezancima

Svi znamo da je pileća supa odličan lijek za klasične zimske bolesti. Supa u kojoj se kuvala piletina odlično će nadomjestiti izgubljen natrijum i elektrolite, povrće iz supe daće vam potrebne vitamine, tjestenina ugljene hidrate, a piletina proteine. Osim toga, dokazano je da upravo pileća supa najbolje pomaže bijelim krvnim zrncima da se bolje odbrane od bolesti.

Pasulj ili grašak

Piletina nije jedini izvor proteina koji se preporučuje bolesnima od gripe.

Kad vam nije do jela i žvakanja, tada birajte alternativne izvore proteina koje možete jesti kapikom, a najbolji su pasulj i grašak koji su, osim proteina, bogati i kalijumom.

Voće puno boja

Kad ste bolesni a vaš imunološki sistem ugrožen, veoma je važno jesti hranu punu antioksidansa koji će pomoći ojačati imunitet i brže vas vratiti u „kolosjek“.

Birajte bobičasto voće te voće i povrće jarkih boja poput narandži ili svježih paprika, a katkad umjesto obroka pojedite šaku oraha, takođe bogatih antioksidansa.

Sok od narandže

Umjesto jela i pića posegnite za tekućim vitaminima iz cijeđene narandže koja je puna vitamina C, borca protiv prehlade i gripe, međutim, s citrusima ne treba pretjerivati jer naš organizam ne može apsorbirati puno vitamina C odjednom te biste s pretjeranom količinom sokova mogli uzrokovati gastrointestinalne probleme. Stoga cijeđene narandže obavezno razrijedite s vodom i kombinujte sa spomenutim napicima.

Govedina

Još jedna važna hranjiva materija koju morate pojačati za vrijeme bolesti je cink koji pomaže u borbi protiv infekcije regulisanjem imunološkog sistema i može skratiti trajanje bolesti.

Iako postoji dosta namirnica koje su bogate tim mineralom, možda vam za vrijeme gripe ipak bolje legne malo barene govedine koja uz dosta cinka ima i dovoljno proteina te vitamina B koji će vam sigurno pomoći da se brže oporavite.

Đumbir

Đumbir je poznat kao borac za imunitet, ali onaj svježe narendani koji možete dodati jelima i pićima jer će blagotvorno djelovati na organizam, grlo i želudac. Međutim, nemojte se baš oslanjati na gotove napitke s dodatkom đumbira jer on nikada nije tako dobar kao svježi.

Slobodno ga narežite na kockice i dodajte u vodu. Tako ćete piti više jer će vam voda biti ukusnija.

Tost od cijelih žitarica

Kada imate gripu, trebalo bi hranom podizati svoju energiju i zato će vam trebati dobar izvor zdravih ugljenih hidrata koje ćete naći i u hljebu/tostu od cijelih žitarica.

BRAT namirnice

Patite li, uz gripu, i od problema s probavom, postoji dobro rješenje i za to. Amerikanci za to imaju svoju skraćenicu „BRAT“- banane, riža, sok od jabuke i tost.

februar 14, 2018 at 1:42 pm