I Mercedes uhvaćen u prevari

Podijeli

Američki istražioci otkrili su da su i automobili nemačkog giganta Daimlera bili opremljeni softverom koji im je pomagao da prođu testove izduvnih emisija.

Informaciju su objavili njemački mediji, pozivajući se na povjerljive dokumente, prenose agencije.

Daimler, kompanija koja proizvodi čuveni Mercedes, pod istragom je američkih i njemačkih vlasti zbog prevelikih emisija štetnih gasova kod vozila na dizel, a kako javlja Reuters, a te istrage bi mogle dovesti do velikih kazni za kompaniju i povlačenja automobila s tržišta.

Njemački list Bild am Sonntag piše kako dokumenti koje imaju pokazuju da su američki istražioci naišli na nekoliko funkcija softvera koje su pomogle Daimlerovim automobilima da prođu na testovima emisije, uključujući jednu koja je isključivala čišćenje ispusnih plinova nakon 26 kilometara vožnje.

Još jedna funkcija koja se našla pod okom istražitelja je ona koja je dopustila sistemu za čišćenje da prepozna da li je auto na testiranju ili ne prema brzini ili prema uzorcima ubrzavanja.

Bild am Sonntag je objavio i mejlove Daimlerovih inženjera koji su se preispitivali da li su takve funkcije na softveru legalne.

Predstavnik za medije Daimlera odbio je da komentariše sadržaj dokumenata, rekavši samo kako njihova kompanija u potpunosti sarađuje s američki vlastima i kako su se sklopili dogovor o tajnosti istrage s američkim Ministarstvom pravosuđa.