Svjetski mobilni kongres u Barseloni: Stižu nam novi telefoni, 5G, vještačka inteligencija i proširena stvarnost

Podijeli

Svjetski mobilni kongres (Mobile World Congress -MWC” je najveća svjetska smotra kada su mobilne inovacije u pitanju i na njemu velike kompanije poput Samsunga, Sony-ja i Huawei-ja predstavljaju svoje nove uzdanice.

Ni ove godine na kongresu nema Apple-a, kompanije koja inače ne voli druženje s konkurencijom već svoje planove čuva ljubomorno za sebe do samog kraja.

Kongres se svake godine održava u Barseloni i očekuje se da će ove godine po posjeti nadmašiti onaj prošlogodišnji, na kojem je bilo više od 100.000 posjetilaca.

CNBC nam donosi koje su to teme i događaji koje možemo očekivati na ovogodišnjem kongresu, koji će svoja vrata za posjetioce otvoriti u ponedjeljak:

Pametni telefoni

Najviše govora oko ovogodišnjeg MWC-a je bilo oko Samsunga i najavljenog lansiranja njihovog telefona pod oznakom Galaxy S9. To će bez sumnje biti i najveći događaj kada su predstavljanja u pitanju.

Samsung je konferenciju zakazao noć prije zvaničnog otvaranja Kongresa, dakle u nedjelju veče.

Kompanija HMD Global, koji sada izrađuje Nokijine telefone, takođe će održati prezentaciju u nedjelju dok će Sony u ponedjeljak predstaviti svoje nove pametne telefone.

Osim ovih najpoznatijih kompanija, na Kongresu će se desiti i promocija niza Andoidovih uređaja.

“Svi žele da vide najnovije i najbolje blješteće uređaje, ali mislim da smo dosegnuli nove nivoe u moru istovjetnosti kada su u pitanju pametni telefoni”, ocijenio je Ben Vud, šef istraživanja u kompaniji CCS Insight.

Prodaja pametnih telefona zabilježila je prvi pad u četvrtom kvartalu 2017. godine i izgleda da se to tržište zasitilo “novih” uređaja koji su zapravo prepakovani stari.

5G

5G tehnologija je “stari znalac” jer se o njemu već nekoliko godina govori na Kongresu, ali analitičari očekuju da će ove godine biti saopšteni konkretniji planovi kada je u pitanju nova generacija mobilnog interneta.

“Svi su nestrpljivi kada je u pitanju komercijalna upotreba 5G mreže. Postoje još neka pred-komercijalna ispitivanja pa je fokus kada će 5G stići i šta će nam donijeti u narednih nekoliko godina”, kazao je Jan Fog, šef odjeljenja za mobilne tehnologije u kompaniji IHS.

Kompanije poput Samsunga, Nokije i Huawei-ja su već testirale 5G signal, koji se već koristi na tekućim Zimskim olimpijskim igrama u Kini. Američki AT&T nedavno je saopštio da će pustiti 5G signal svojim korisnicia već ove godine.

Vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija (AI) bila je jedna od “vrućih tema” i na Kongresu 2017, i očekuje se da će kompanije na tu temu dosta govoriti i ove godine.

Telekom kompanije će diskutovati o tome kako AI može unaprijediti njihove mreže, dok će igrači na tržištu mobilne telefonije govoriti kako njihovi uređaji koriste tu tehnologiju. Na primjer, prošle godine je Huawei lansirao svoj Mate 10 Pro, pametni telefon sa vlastitim Kirin 970 AI čipom.

Analitičari, međutim, upozoravaju da mnoge kompanije promovišu svoje proizvode kao AI, iako oni zapravo ne koriste tu tehnologiju. Na primjer, kompanija može tvrditi da su njihovi uređaji pogonjeni AI tehnologijom, iako je njihov softver baziran na krutom kompjuterskom algoritmu.

“”Vjerujemo da će AI biti osnovni element svih uređaja i usluga u budućnosti, ali način na koji se ona prodaje trenutno izgleda nemarno”, rekao je Vud.

“Iz perspektive potrošača, oni neće kupovati AI. Kupovaće proizvode koji koriste AI i koji pružaju fantastično iskustvo”, dodao je on.

Virtuelna i proširena stvarnost

Potrošnja za razvoj i primjenu virtuelne (VR) i proširene stvarnosti (AR) ove godine je procijenjena na 17,8 milijardi američkih dolara i veća je čak 95 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje IDC-a i te tehnologije bi trebalo da imaju veliki prostor na ovogodišnjem kongresu u Barseloni.

Apple i Google objavili su razvijačke setove (developer kits) za razvoj namijenjen AR aplikacijama. To bi moglo uticati na veće pristustvo i priče o tome na Kongresu.

“Očekujemo da će priča oko proširene stvarnosti biti intenzivirana na više ‘frontova: aplikacije, mobilne igrice, digitalni marketing, mobilnu trgovinu i društvene mreže”, saopšteno je iz Ovum-a.