Nekad omiljeno mjesto Tita i uticajnih komunista, danas hotel s najgorim recenzijama na svijetu

Podijeli

Hotel “Grand” u centru Prištine poznat je po lošoj reputaciji, a “odvratno”, “šupa” i “horor”, samo su neki od atributa koje su mu nadjenuli posjetioci na TripAdvisoru.

Rezervacije putem interneta ne postoje, a hotel jedva da interneta i ima. Nemaju ni službeni mail, a čak je i Hašim Tači, predsjednik Republike Kosova, morao komentarisati izgled hotela koji mnogi predlažu kao sjajnu lokaciju za snimanje horora.

“Ne mislim da je najgori hotel na svijetu, ali samo jer je svijet jako velik”, kazao je novinaru New York Timesa iznenađen, nakon što mu je ovaj rekao da će odsjedati u tom hotelu.

U hotelu koji ima 500 soba i 13 spratova Endrju Higins bio je jedini gost. Posljednje spratove, kaže, naselili su golubovi i puni su otpada dok “zidovi od tamnog drveta oslikavaju i najtamniju prošlost Kosova”.

Menadžer hotela Rrahim Fazliu kaže da hotel više ne zaslužuje pet zvjezdica koje je imao kada je izgrađen 1978. godine. No insistira da “uz malo šminke” može postati “simbol uspjeha” za Kosovo.

Posluga u hotelu gotovo je nepostojeća, a glavni lobi smrdi na cigarete dok su zeleni tepisi koji prekrivaju spratove puni mrlja i prljavštine, tvrdi Higins.

Šurije Abazi, 58-godišnja čistačica u hotelu koja je počela raditi mjesec dana nakon njegova otvaranja prije četiri decenije, i dalje brine o tome da gosti (kojih nema) imaju sapun, u nadi da će se jednog dana vratiti.

Index.hr