Kina pojačava finansiranje incijative Pojas i put

Podijeli

Kina će ojačati finansijsku i poresku potporu koja će služiti inicijativi Pojas i put, rekao je zamjenik ministra finansija u srijedu.

Ministarstvo finansija formira međunarodni finansijski saradnički centar u nastojanju za izgradnju dugoročnog, stabilnog, održivog i raznolikog finansijskog sistema u kojem je moguće kontrolisati rizike, rekao je Shi Yaobin tokom konferencije za medije, na marginama godišnje sjednice Svekineskog narodnog kongresa, kineskog nacionalnog zakonodavnog tijela, javlja CRI.

Ministarstvo će nastaviti da promoviše bilateralno i multilateralno pregovaranje o carinama radi promocije izgradnje slobodnih trgovinskih zona, međusobnog otvaranja i čvrstog sprovođenja sporazuma o carinskim koncesijama već potpisanih sa zemljama duž ruta.

Kina će podržati međunarodnu koordinaciju i saradnju oko poreza, doprinijeti ukidanju diskriminacije pri izradi i sprovođenju poreskih politika, istovremeno podstičući više zemalja na učestvovanje u projektu za suzbijanje erozije poreskih osnovica i prenosa dobiti, rekao je Shi.

Inicijativa Pojas i put, koju je Kina predložila u 2013. godini, ima za cilj izgraditi trgovinske i infrastrukturne mreže koje će povezivati Aziju s Evropom i Afrikom duž drevnih trgovačkih staza Puta svile, radi potrage za zajedničkim razvojem i prosperitetom.

Do sada je inicijativa dobila podršku od više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, rekao je Shi.