Zašto legalizovati objekat: Vaša nekretnina vrijedjeće više

Podijeli

U toku je period prijava za legalizaciju objekata koji su bespravno izgrađeni, a prema posljednjim podacima podnijeto je oko hiljadu zahtjeva. To je i dalje mali broj, s obzirom da u katastru postoji evidentirano 40.000 nelegalnih objekata, dok je procjena da ih zapravo ima oko 100.000.

Formule: Izračunajte koliko će vas koštati legalizacija bespravno podignutih objekata

Legalizacija objekata će vas koštati, ali koristi takve odluke su višestruko vrednije. Naime, objekat koji nije legalizovan lišili ste niza privilegija, od realne vrijednosti pretočene u novac do prava na osiguranje i slično.

Legalizovanjem objekta dobijate, dakle, uklapanje u urbanističke planove u skladu sa zakonom, možete ga osigurati kod neke od osiguravajućih kuća i na taj način obezbijediti naknadu štete u slučaju da se nešto neplanirano desi (krađa, oštećenja, viša sila i sl), za objekat ćete u slučaju prodaje dobiti više novca nego u slučaju da “nema papire.

Takođe, nakon legalizacije, vaša nekretnina može učestvovati u pravnom prometu, možete je iznajmiti sa ugovorom ili je dati u nasljedstvo, a može služiti i kao kolateral za hipotekarni ili neki drugi kredit kod poslovnih banaka.

Legalan objekat će kao takav biti prepoznat i kao potrošač električne energije, vode i ostalih komunalnih usluga, što će vam obezbijediti sigurnu poziciju u slučaju bilo kakvog spora sa provajderima tih usluga.

Šta se podrazumijeva pod nelegalnim objektom i koja je procedura legalizacije, možete pročitati u Zakonu o regularizaciji neformalnih objekata.

U slučaju da do 15. jula ne podnesete zahtjev za legalizaciju, dolazite u opasnost da budete kažnjeni a objekat srušen:

Legalizacija divlje gradnje: Kazne i rušenje za one koji ne prijave do 15. jula