Još se ne zna koliko će koštati legalizacija objekata u Baru

Podijeli

Skupština opštine Bar još nije utvrdila iznos naknada za komunalije za bespravno izgrađene objekte, što je prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata jedna od prvih obaveza koju lokalne uprave moraju da ispune. Bez ove odluke, nema ni odgovora na pitanje koliko košta legalizacija divljih građevina u Baru.

Prema saznanjima “Novosti”, niže cijene komunalija će platiti oni koji su gradnjom nelegalnog objekta riješili pitanje osnovnog stanovanja.

U opštinskom sekretarijatu za uređenje prostora kažu da je nacrt odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravno izgrađene objekte upućen Ministarstvu turizma i održivog razvoja te da se čeka njihova saglasnost. Po proceduri, kada dobiju saglasnost o tom dokumentu, izjasniće se lokalni parlament.

Novosti podsjećaju da su ranije predložene cijene komunalija u zavisnosti od zone i površine objekta u Baru bile su po kvadratu od 42 do 126 eura. Koje su cijene u posljednjem nacrtu odluke, koji je na “čekanju” u Ministartvu, u opštinskom sekretarijatu nijesu bili voljni objelodaniti prije nego što dobiju saglasnost na nacrt odluke.

Ukoliko bi se obistinila obećanja političkih partija s proljeća u predizbornoj kampanji za loklane izbore, vlasnici bespravnih objekata za malo novca bi nelegalne kvadrate preveli u legalne. Naći mjeru po ovom pitanju i nije tako jednostavno, jer ukoliko bi nelegalni graditelji jeftino platili komunalije u procesu legalizacije, na svojevrstan način bili bi “kažnjeni” oni koji su zidali po zakonu, pišu Večernje novosti.