Žugić: Banke u Crnoj Gori dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i otporne

Podijeli

Efekti normalizacije monetarne politike na bankarski sektor u Crnoj Gori imaće mnogo manji uticaj, jer su banke dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i sa značajno smanjenim ranjivostima u odnosu na raniji period, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

On je na sastanka Kluba guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana, koji se održava u turskom Bodrumu, predstavio ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i uticaje koje na nju imaju globalni finansijski uslovi, javlja Antena M.

Žugić je naveo da, usljed međuzavisnosti monetarne, fiskalne i makroprudencijalne ekonomske politike, normalizacija monetarne politike može imati potencijalno negativne efekte na finansiranje javnog duga, za čije ublažavanje, u uslovima eurizacije, CBCG ne raspolaže dovoljno „jakim“ instrumentima.

On je poručio da je stoga je, kako je poručio Žugić, veoma važno da se mjere konsolidacije fiskalne politike sprovode sada, dok su relativno povoljni uslovi na finansijskim tržištima.

Iz CBCG je saopšteno da je ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen diskusiji o izazovima i mogućnostima koje pružaju uslovi na globalnom finansijskom tržištu, posebno sa aspekta normalizacije monetarne politike koju sprovode glavne centralne banke svijeta.

Žugić je u svom izlaganju saopštio da je neophodno da se normalizacija monetarne politike sprovodi fazno i transparentno, odnosno uz blagovremene najave Evropske centralne banke (ECB) o svim planiranim mjerama, kako bi finansijska tržišta imala dovoljno vremena za pripremu.

„Smanjivanje bilansa ECB treba da bude postupno i u dužem vremenskom periodu, da se ne bi ugrozila finansijska tržišta. Referentnu kamatnu stopu treba, takođe, postupno povećavati i ona, u višegodišnjem periodu, treba da se zadrži na nižem nivou u odnosu na pretkrizni nivo“, rekao je Žugić.

Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unaprijeđenja međusobne saradnje.

„Članstvo u toj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona“, zaključuje se u saopštenju.