Bivša jugoslovenska rezidencija u Njujorku prodata za 12,1 milion dolara

Podijeli

Države-nasljednice SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji “rezidencijalnog stana” SFRJ na njujorškoj Park aveniji za ukupno 12,1 miliona dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda.

Ugovor je potpisan u četvrtak i zajednička prodaja stana predstavlja prvi takav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, javlja SEEbiz.

Taj stan je bio prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN-u, zbog čega nije bio u “reprezentativnom stanju”.

Srbija je država-koordinator za prodaju tog stana i od prodaje joj je pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolar.

Specifičnost stana u Njujorku je “korporativno vlasništvo”, odnosno to nije bilo neposredno pravo vlasništva, već vlasništvo posjedovanjem 960 dionica “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ stalne misije bivše pri UN u Njujorku, ambasada u Bonu, ambasade u Bernu i ambasada/rezidencije u Tokiju.