Zakon o planiranju prostora zavisi od koalicionih partnera DPS-a

Podijeli

Genci Nimanbegu je na sjednici odbora pitao ministra zašto njegov resor nije predvidio da lokalne samouprave imaju isti princip usvajanja planova kao što je pripisano državi. “Zbog čega bi ministarstvo bilo efikasnije od lokalne samouprave“, upitao je Nimanbegu.

Ekološki pokret “Ozon” pozvao je nadležne da se predlog zakona o planiranju povuče iz skupštinske procedure.

Koalicija 27, koja okuplja 20 nevladinih organizacija, pozvala je poslanike da ne glasaju za Predlog zakona.

NVO MANS je ranije juče pozvala poslanike albanskih partija da se izjasne o vladinom Predlogu zakona, jer tvrde, njime će se “realizovati svi megalomanski projekti protiv kojih su se bunili građani i nevladin sektor, pa i one na teritoriji Ulcinja”.

Neprihvatljiv predlog

Većina opozicionih partija pozvala je juče poslanike da ne glasaju i za Predlog zakona. Iz Građaskog pokreta URA su saopštili da “preko Radulovića neko želi nekontrolisano krojiti planove koji će Crnu Goru učiniti plijenom nezasitih profitera”. “Riječ je o neprihvatljivom predlogu, koji upućuje na sumnju da je njegov cilj olakšati i ubrzati zakulisno raskubanje najvrednijih djelova teritorije Crne Gore, poput Buljarice, Kraljičine plaže, Boke, Velike plaže, Solane obećanih od strane vaših čelnika ko zna kome i pod uslovima poznatim samo njima,” navode u obraćanju poslanicima Dritan Abazović i Neđeljko Rudović.

Iz SNP-a su ocijenili da rješenja u predloženom zakonu omogućavaju samo učvršćivanje monopola i dodatnu centralizaciju moći u državi.

Odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović pozvala je poslanike iz Glavnog grada da danas glasaju protiv usvajanja zakona i tako daju doprinos sprečavanju usvajanja ovog “nakaradnog zakonskog teksta”.“

Gradonačelnici Budve, Kolašina, Kotora, Plava i Novog digli glas

Gradonačelnici Budve, Kolašina, Kotora, Plava i Herceg Novog, gdje je opozicija na vlasti, apelovali su na poslanike Skupštine da uskrate podršku donošenju predloženog zakona.

Tvrde da Predložena rješenja predstavljaju direktni atak na poziciju jedinica lokalne samouprave predviđenu Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

“Vrši se centralizacija nadležnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, a radi se o pitanjima od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, čime se jedinice lokalne samouprave, u značajnom dijelu, svode na nivo mjesnih zajednica”, piše u zajedničkom saopštenju.

Smatraju da bi ovaj zakon predstavljao opasnu koncentraciju moći kod pojedinca, sa rizikom zloupotrebe moći i nesagledivim posljedicama na štetu lokalnog stanovništva i javnog interesa uopšte..

SO Kotor juče je donijela odluku, kojom se usprotivila donošenju zakona.