Fed podigao kamatnu stopu, očekuje jači rast 2018.

Podijeli
Američka centralna banka (FED) koja je danas podigla kamatne stope po treći put ove godine, očekuje se značajniji ekonomski rast 2018. i nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na ispod 4%.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25% i 1,50%, navodi se u saopštenju objavljenom poslije sastanka Monetarnog odbora (FOMC). To je treće povećanje cijene kredita u godinu dana.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD očekuje se da će u 2018. godini porasti 2,5% na godišnjem nivou, odnosno 0,4 boda više nego što se očekivalo u septembru, u skladu s novim projekcijama FOMC. A stopa nezaposlenosti bi trebalo bi da iznosi 3,9% (dok se ranije procjenjivalo 4,1%).

Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je želio predsjednik Donald Trump i koja se upravo razmatra u Kongresu, što bi moglo povećati ekonomsku aktivnost, prenose agencije. Ta reforma donosi znatne poreske olakšice za preduzeća i koštaće državnu kasu između 1.000 i 1.500 milijardi dolara tokom deset godina.

“Komisija i dalje očekuje da, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi na tržištu rada i dalje jačaju”, objavio je FED ne spominjući tu reformu.

Fed je takođe naglasio da ovogodišnji uragani koji su razorili Teksas, Luizijanu i Floridu, nijesu uticali na ekonomske izglede.

Fed je ostavio neizmijenjenu svoju prognozu inflacije 2018. na 1,9%, ali je neznatno revidirao naviše procjenu za 2017. na 1,7%, što je i dalje ispod cilja od 2%.

Za 2017. godinu koja se završava, Fed je optimističniji s očekivanim rastom BDP-a od 2,5%, dok je u septembru očekivao 2,4%. Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima administracije Donalda Trampa koja bi željela da se rast poveća na 3% ili više od toga.