Alumroll novi vlasnik Prerade

Podijeli

Stečajna uprava Prerade prihvatila je ponudu firme Alumroll od 750 hiljada eura za kupovinu imovine tog nekadašnjeg pogona Kombinata aluminijuma.

Ponuda od 750 hiljada je značajno manja od procjenjene vrijednosti imovine od 4,6 miliona. Odluka o prihvatanju ponude je juče donijeta i okačena je na tabli u Privrednom sudu, a u narednih 30 dana stečajni upravnik Saša Janković treba da sa predstavnicima firme osnovane 19. februara sklopi ugovor o prodaji imovine.

Na prodaji su bili Fabrika valjaonice sa livnicom i Valjački stan koji čine jednu tehnološku cjelinu, piše Dan.

Iza firme Alumrol, kako je “Danu” kazao, osnivač i direktor firme Saša Jovanovski stoje biznismeni iz Makedonije i Turske.

“Radi se o zajedničkoj odluci biznismena, odnosno partnera iz Makedonije i Turske koji žele da se bave metalom. Zajednički ćemo donositi odluke i odlučivati u kom pravcu će ići investicije. Nakon finalne odluke, imaćemo sastanake na kojima ćemo odlučiti detaljnije”, kazao je Jovanovski nakon dostavljanja ponude.

Firma Alumrol, po podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnovana je 19. februara, sa ukupnim kapitalom od jednog eura. Alumrol je u ponudi istakao kao neophodan uslov da mu se pripadajuće zemljište preda u svojini jedan kroz jedan, a ne u obimu prava korišćenja, kakav sada ima status.

Stečajna uprava Prerade prethodno je krajem prošle godine raskinula kupoprodajni ugovor zaključen u septembru 2014. za navedenu imovinu koja je ranije bila predmet prodaje, jer nakon četiri godine iščekivanja kompanija Uniprom, u vlasništvu Veselina Pejovića, nije uplatila preostalih 1,1 milion eura po osnovu kupoprodajne cijene.

Uniprom je na prethodnom nadmetanju bespovratno izgubio uplaćenih 400 hiljada eura 2014. godine za prvu ratu za taj dio imovine Prerade u stečaju.

Da bi organizovao preradu aluminijuma Alumrol mora napraviti neki aranžman sa Unipromom, koji gazduje imovinom bivšeg KAP u stečaju, kako bi dobijao sirovinu neophodnu za proizvodnju u toj industrijskoj zoni.