Šta su “soft skills” vještine i zašto su neophodne

Podijeli

Soft skills su, kako sam naziv kaže, tanane delikatne mekane vještine. Stoje nasuprot hard skills, tvrdim vještinama. Hard skills obuhvataju znanja i profesionalne vještine stečene obrazovanjem, mjerljive diplomom i zvanjem, nazovimo ih tehničkim.

Soft skills su ljudske vještine i odnose se na klaster osobina ličnosti, stavova, navika, manira, komunikacijske sposobnosti, radne etike i interpersonalnih vještina koje karakterišu odnose sa drugim ljudima. Dakle, sve ono što oslikava naš odnos prema ljudima, poslu, pa i životu. Sociolozi ih smatraju „emocionalnom inteligencijom“ pa samim tim nijesu mjerljive, ali uspjeh se ogleda u implikacijama naših postupaka – kroz kvalitet međuljudskih odnosa i poslovnu produktivnost.

Soft skills su na primjer fleksibilnost, dobra komunikacija, pravilno organizovanje vremena, kreativnost, vođstvo, timski rad, aktivno slušanje, profesionalnost, posvećenost, odgovornost….

Zašto je to značajno? Ako je osoba diplomirani trgovac koji odlično poznaje materijale (hard skill) ali ne registruje potrebe kupaca i odbija da savlada nove tehnike prodaje (soft skill) onda ona neće maksimalno doprinositi poslovanju ni samom timu. Njena znanja neće biti presudna za optimalan rad ako ne umije aktivno da sluša i nije fleksibilna.

Istraživanja Univerziteta Harvard i Fondacije Karnegi pokazuju da uspjeh u poslu zavisi 85 odsto od razvijenosti soft skills vještina, a svega 15% od tehničkih znanja.

Ono što je zanimljivo je da ovo istraživanje začeto 1918. godine i da nam je ova informacija dostupna već 100 godina.

Najnovija istraživanja ukazuju da 52 odsto trenutnih pozicija zahtijeva meke vještine, za koje se očekuje da budu krucijalne do 2020. godine (istraživanje kompanije ManpowerGroup iz 2016. godine obavljeno u osam evropskih zemalja među kojima je i Srbija). Najbolje rješenje je da se ove vještine međusobno podržavaju.

Upravo to je ono što pomaže rekruterima i poslodavcima da naprave razliku između idealnog i adekvatnog kandidata u odnosu na poziciju za koju konkurišete. Pored stručnog znanja, procjenjuje se i Vaš potencijal da sarađujete sa nadređenima, timom i klijentima. Procjenjuje se način na koji ćete koristiti stečena znanja.

Kako naučiti soft skills vještine?

Soft skills se ne uče u okviru regularnog sistema obrazovanja, ali obzirom na njihovu neophodnost otvaraju se kanali za njihovo učenje i vježbanje.

Provodimo 12 ili 16 godina u obrazovanju sa potpunim fokusom na hard skills vještine i tehnička znanja. Kad dođe trenutak da ih primijenimo u različitim okolnostima sa raznovrsnim ljudima, vidimo da nam nedostaju neke vještine. Upravo soft skills nam pomažu da koristimo stečena znanja u potpunosti i mnogo efikasnije.

Putem seminara i treninga možete da naučite kako da razvijate i “brusite” svoje potencijale kroz raznovrsne tehnike i alate. Ono što je izuzetno dobro je da je dosta soft skills vještina „prenosivo“. To znači da su višestruko primjenljive i da možete da ih prenosite u različite oblasti rada u kojima ćete se možda zateći.

Većina autora smatra da je mnogo teže naučiti interpersonalne vještine nego tehničke, ali to je ipak moguće, jer svi u sebi nosimo taj kapacitet, samo moramo predano da radimo na njemu.

Ovladavanje soft skills vještinama podiže kvalitet života jer postajete mnogo vještiji, kako u poslovnim relacijama tako i privatnim.

Portal “Veštine uspeha” donosi najvažnijih devet soft skill vještina koje poslodavci visoko vrednuju:

1. Komunikacijske vještine – Javni nastup

Pod ovim se podrazumijeva da umijete aktivno da slušate i jasno artikulišete ideje u usmenoj i pisanoj formi. To znači da možete da objasnite složena pitanja, ideje i uputstva kolegama i klijentima. Znate da prilagodite rječnik, ton i govor tijela svakoj publici kako biste postigli cilj obraćanja i izgradili odnos povjerenja. Ton obraćanja je profesionalan ali prijateljski.

2. Upravljanje vremenom (time management)

Poslodavca zanima da li umijete da postavite prioritete među poslovnim zadacima i da li ćete vrijeme na poslu koristiti mudro i svrsishodno. To znači da ste sposobni da organizujete svoje dužnosti, razmišljate jasno i oduprijete se svim spoljašnjim faktorima koji odvlače pažnju.

Oni koji su na pozicijama menadžera treba da posjeduju sposobnost delegiranja odnosno pravilne preraspodjele dužnosti i zadataka u timu.

Sa ovom vještinom je usko povezana spremnost za rad pod pritiskom koja se odnosi na rad na više projekata paralelno i u zahtjevnim rokovima. Da li ćete moći da se nosite sa stresom tokom kriza i stresnih rokova?

3. Vođstvo (leadership) i Samo-vođstvo (self leadership)

Lider može da radi sam i da predvodi grupu kad je to potrebno. Umije da prenese ideje i vizije koje nadahnjuju i motivišu tim da se kreće ka cilju. On ima inicijativu da iznalazi nove strategije za optimalno poslovanje.

Lider ima pozitivan pogled na svijet, jaku samo-motivaciju i generiše dobru energiju. Pod motivacijom se podrazumijeva da postoji predanost poslu i volja da se aktivno radi na zadacima puno radno vrijeme, potpuno nezavisno od bilo kakvog nadzora i provjere.

4. Timski rad (teamwork)

Timski igrač je kooperativan i spreman da efikasno sarađuje sa ljudima različitog nivoa obrazovanja, volje i karaktera. Ima visoko razvijene komunikacijske vještine i pouzdan je. Umije aktivno da sluša, percipira i uvažava potrebe drugih. Takođe, preuzima ulogu lidera u grupi kad je to potrebno.

5. Kreativnost

Kreativnost se ne vezuje samo za umjetnost. Kreativnost kao soft skill se odnosi na način na koji pristupate rješavanju problema. Da li je taj pristup jedinstven, inovativan, efikasniji od prethodnih pristupa? Da li umijete da razmišljate van šablona i uočite / predvidite obrasce koji nijesu očigledni? Da li umijete da pratite i prilagodite se stalnim promjenama na tržištu?

Uopšteno da li imate potencijal da osmislite nešto novo a profitabilno – od proizvoda do strategije.

6. Fleksibilnost

Fleksibilnost se odnosi na otvorenost ka promjenama. Da ste spremni na promjene, nove ideje, učenje novih vještina? Kako reagujete na izazove, krizne situacije? Hoćete li moći tada da izađete iz zone komfora i budete produktivni?

7. Kritičko razmišljanje i usmjerenost ka rješavanju problema

Ove vještine poslodavci izuzetno vrjednuju i traže. Odnose se na razvijene analitičke veštine, kreativnost i spremnost da se rješavaju problemi.

Kritičko razmišljanje podrazumijeva pravilno tumačenje podataka i činjenica i razlučivanje šta je relevantno a šta ne za dati problem. Nakon analize svih faktora slijedi smišljanje nekoliko alternativnih rješenja, izbor najboljeg, sprovođenje i evaluacija efikasnosti izabranog rješenja.

Poslodavca zanima da li ste spremni da rješavate probleme ili ćete to prepustiti nekom drugom. Da li ste u stanju da ih rješavate čim nastupe ali trezveno, „hladne glave“? Sa ovim je usko povezana visoka radna etika odnosno spremnost da učinite apsolutno sve što je u Vašoj moći kako biste riješili problem.

8. Rješavanje konflikata (Conflict Management)

Konflikti su vrlo česti u radnim sredinama. Ima ih u samom timu, sa nadređenima i klijentima. Proističu iz razlika u željama, idejama, motivaciji… Mogu biti otvoreni i skriveni. Dok traje konflikt, fokus nije na obavljanju posla i produktivnost opada.

Rješavanje zahtjeva visoke komunikacijske sposobnosti, aktivno slušanje i ubjedljivost. Dobar medijator umije brzo da nađe početno rješenje sa kojim će svi učesnici konflikta biti zadovoljni, kako bi redukovao stres i eskalaciju tenzije. Umije da identifikuje i razumije okidače, emocije i motive koji leže u osnovi konflikta.

Sve više lidera ide na treninge rješavanja konflikata jer konflikt nije nužno loš i ako se njime dobro upravlja može biti šansa za rast i napredak kolektiva. Šansa da se kreira prijatnije i bezbjednije okruženje.

9. Umrežavanje (Networking)

U današnje vreme umijeće networkinga predstavlja skoro elementarnu bazu za uspjeh u poslu. Odnosi na povezivanje i umrežavanje ljudi kroz aktivnosti na internetu i društvenim mrežama, kao i kroz stvarnu interakciju na raznim skupovima, sajmovima i svakodnevnim životnim situacijama. Omogućava nam da ostvarimo vrijedne poslovne kontakte koji će nam služiti za promovisanje posla, traženje posla, razmjenu ideja, saveta….

Kroz seminare i treninge možemo da saznamo na koji način pravilno koristiti internet i socijalne mreže, kako graditi mrežu kontakata, kako ovladati vještinama predstavljanja i ličnog PR-a.