Kada je pravo vrijeme za refinansiranje kredita

Podijeli

Pravo vrijeme za refinansiranje je kada za klijenta trenutne kreditne obaveze predstavljaju uvećan finansijski teret u poređenju sa vremenom kada je kredit podignut, smsatra Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo u beogradskoj Eurobanci.

On dodaje da “pravo vrijeme može biti i situacija gdje klijent refinansiranjem postojećih obaveza otvara sebi mogućnost dodatnog zaduživanja u skladu sa svojim mjesečnim mogućnostima, potrebama i prihodima”.

I crnogorske banke odobravaju refinansiranje kredita, čime klijenti uglavnom zatvaraju postojeće obaveze sa nekim “viškom” koji im posluži za potrošnju. Osim za vraćanje “starih” kredita, refinansirajući krediti služe nerijetko i za zatvaranje minusa po tekućim računima i kreditnim karticama.

Kada se klijent odlučuje da uzme kredit, neophodno je da ima na umu da je to veoma važna odluka koja podrazumijeva ličnu odgovornost. Bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti finansijsku fleksibilnost i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka. Klijent može da optereti svoju platu u zavisnosti od trenutne finansijske situacije, što zavisi od primanja i njegovih mjesečnih obaveza, kaže Vilotijević.

Pravo na kredit, prema njegovim riječima, može ostvariti svaki klijent, koji uz zahtjev, dostavi (u zavisnosti od vrste i namjene kredita), dokumentaciju predviđenu aktima poslovne politike banke, među kojom je i ona kojom se utvrđuje njegov bonitet i kreditna sposobnost.