Kada je pravi momenat za refinansiranje kredita

Podijeli

Niko od nas ne voli da duguje pare, ali činjenica je da veliki broj ljudi nekome duguje neki novac. Ukoliko smo u situaciji da banci nijesmo otplatili kredit, a otplata počinje da nam pričinjava finansijske probleme, pravo je vrijeme da razmislimo o refinansiranju kredita.

Kada se jave poteškoće u otplati kredita, vrlo je vjerovatno da će naredni korak biti – kašnjenje u otplati, a to je najgore što možete da učinite kada su krediti u pitanju, piše Kamatica.

Evidentiranjem u kreditnom birou bićete „obilježeni“ za sve banke i onda dolazite u situaciju da vam nijedna banka neće dati kredit onda kada vam pozajmica najviše treba.

Da biste preduprijedili ovaj scenario, potrebno je da napravite procjenu svojih finansija i date odgovor na pitanje: da li će mi ovaj kredit praviti problem u narednih 3 do 6 mjeseci? Ukoliko odgovor na ovo pitanje bude „da“, trebalo bi odmah da uradite nešto što se zove pametno refinansiranje.

Pametno refinansiranje znači uzimanje novog kredita, ali istovoremeno i finansijsko prilagođavanje, tačnije korekciju prihoda i rashoda. Refinansiranje kredita bez promjene navika značilo bi samo odlaganje i vrlo vjerovatno pogoršanje finansijskog problema, ne i rješenje istog.

Ukoliko imate kredit čija vam otplata pravi rupu u budžetu ili jedva uspijevate da se „skrpite“ za ratu, morate reagovati na tu činjenicu sa dužnom pažnjom, jer zanemarivanje ovih signala može vas dovesti u mnogo veće probleme novčane prirode.