Kako su se velike banke obrukale u prognozama utakmica Svjetskog prvenstva

Podijeli

Uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji Hrvatska ni u kojim prognozama nije bila pri vrhu. Štaviše, matematički proračuni po raznim kriterijumima predviđali su da neće doći dalje od grupne faze, prenosi Jutarnji list.

Nije to toliko čudno kad se uzme u obzir da od 1998. godine na Svjetskim prvenstvima Hrvatska nije prošla grupu, a najdalje, do četvrtfinala, je došla 2008. godine.

Jedni od najglasnijih kod prognoziranja uvijek su bankari, no čini se da im ove godine baš i nije išlo. Stručnjaci iz Goldman Sachsa tri puta su mijenjali mišljenje i nijednom nijesu pogodili. Uoči prvenstva rekli su da će u finalu igrati Brazil i Njemačka, a Brazil će trijumfovati. Nakon grupne faze ipak su dali šansu Hrvatskoj gdje ih je trebao dočekati Brazil. Francuska je trebala ispasti u polufinalu, no iako se ništa od ovoga nije ostvarilo jednu su stvar pogodili – Hrvatska je izbacila Englesku u polufinalu.

I sve bi bilo dobro da na kraju nijesu upropastili i to – prije dva dana treći su put promijenili mišljenje i rekli kako će u finalu biti Belgija i Engleska, a Belgija pobijediti. Eto, zapravo su pogodili timove koji će igrati za treće mjesto.

Goldman Sachs za prognoze koristi algoritme koji uračunavaju karakteristike tima, svakog pojedinačnog igrača i trenutnu formu, a prije četiri godine bili su puno bolji u pogađanju iako su i tada rekli kako će Brazil dobiti (izgubili 7-1 od Njemačke u polufinalu).

Švajcarski bankari (UBS) predvidjeli su pobjedu Njemačke, piše New York Times, a najveće prepreke trebale su im Brazil i Španija. Hrvatska, prema njima, nije trebalo da prođe ni grupu.

Holandski bankari (ING) nijesu računali formu igrača i tima, već su računali njihove šanse na temelju novčane vrijednosti svakog igrača i ranijih nastupa svake reprezentacije. Dakle, onaj ko ima najveću ekonomsku vrijednost ima i veće šanse za trijumf. To je trebala biti Španija koju je izbacila Rusija, a iza njih je po prognozama bila finalistkinja Francuska s vrijednošću igrača od 1,03 milijarde.

Japanski bankari iz Nomure mogućeg pobjednika su računali istim tehnikama kojima računaju rizik za investitore. Uzeli su u obzir vrijednost svakog igrača, trenutnu formu reprezentacije i ranije nastupe. Prema njihovim prognozama u finalu je trebalo da se nađu Francuska i Španija, što znači da su jedan značajan pogodak ipak imali.

I dok brojne životinje, deve, polarni medvjedi i drugi, nastoje predvidjeti pobjednika Svjetskog fudbalskog prvenstva, najviše uspjeha imao je legendarni Pol, hobotnica koja je pogodila 12 od 14 pobjednika, a preminula je 2010. godine.