Amerikanci izabrali najomraženije trgovačke lance

Podijeli

Agencija za istraživanje tržišta Harris Poll svake godine na osnovu mišljenja kupaca izrađuje rang listu od najbolje do najgore trgovine u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako je i ove godine predstavila iznenađujuće rezultate.

Prema mišljenju gotovo 30.000 odraslih Amerikanaca, daleko najomraženiji lanac trgovina u SAD je Sears Holding, koji u svom vlasništvu drži markete Sears i Kmart, piše Reader’s Digest a prenosi Jutarnji list.

Ništa bolje nije prošao ni tradicionalno prezreni Walmart, a iznenađuje da Amerikanci nijesu ni preveliki obožavatelji McDonald’sa.

Od ispitanika se tražilo da ocjene kvalitet proizvoda u radnjama, kao i socijalnu osviještenost cijele kompanije. Zbrajanjem ocjena, trgovine su mogle skupiti do maksimalnih sto bodova. No, kupci su se očekivano pokazali kao žestoki kritičari. Sa slabašnih 64 boda od 100, na zadnjem mjestu se našao upravo Sears, Walmart je tek neznatno bolji, prikupivši tek 68 bodova, a McDonald’s sa 72 boda treći od dna.

Reputacija koja prati Sears, naravno, nije od juče, prenose mediji. Trgovački lanac u SAD-u trenutno ima nešto više od 500 prodavnica, no u zadnjih deset godina zatvorili su gotovo 2500. Njihov problem, kao uostalom i problem svih tradicionalnih trgovina, jeste rastuća online prodaja kojoj teško mogu konkurisati.

Samo u prošloj godini, online trgovina pokazala se kao tržište na kojem se okreće ukupno 2,3 milijardi dolara s 1,66 milijardi ljudi, širom svijeta, koji aktivno kupuju preko interneta, prema podacima Statista.

Zbog toga ne čudi da je na prvom mjestu Harris Poll rang liste upravo Amazon, najjači svjetski online trgovac koji je skupio impresivnih 83,22 boda. Na drugom je mjestu Wegmans, njujorški lanac supermarketa sa 82 boda, a na trećem Chick-fil-A, restoran brze hrane poznat po sendvičima s piletinom, koji prati vodeće na listi, s 81 bodom.