Instagram ubija Snapchat

Podijeli

Snap Inc, kompanija koja upravlja nekad veoma popularnom aplikacjom Snapchat, ne radi baš sjajno.

Rezultati poslovanja za prvi kvartal 2018. ispod su očekivanja, a sada je objavljen finansijski izvještaj za drugi kvartal koji je jednako loš: U periodu od 1. aprila do 30. juna, prihodi Snap Inc-a iznosili su 262 miliona dolara prihoda, a krajnji rezultat je gubitak od 353 miliona dolara.

Najzanimljiviji aspekt izvještaja je Snapchatov dnevni broj korisnika, koji je u drugom kvartalu pao na 188 miliona, dok je u prvom kvartalu bilo 191 milion.

Glavni razlog za to bilo je kontroverzna izmjena dizajna aplikacije. CNN ocjenjuje da je to prvi put da je broj korisnika Snapchata pao otkad je Snap Inc javno objavljen.

Analitičari smatraju da je rast Instagrama i njihove opcije “Story” umnogome doprinio padu Snapchata, koji je do prije nekoliko godina bio neprikosnoven lider u tom dijelu usluga. Facebookov Instagram je napravio bum sa svojim Storijima, dok Snapchat, očigledno, nije uspio da kvalitetno odgovori na taj izazov.

Predsjednik Uprave Snap Inc-a, Iven Spigel odgovorio je na poziv investitorima da uprava “naporno radi na poboljšanju aplikacije” i nakon šest mjeseci otkad su pustili potpuno redizajniran proizvod svojim korisnicima, a na osnovu njihovih povratnih informacija.