Neobični slučaj Herceg Novi: Turista kao lani ali troše duplo manje

Podijeli

Manja platežna moć turista, nedostatak radne snage, kao i loša infrastruktura su neki od većih problema ovogodišnje turističke sezone, prema riječima hercegnovskih restoratera.

Dugogodišnji šef konobe Škver Slavko Čvorić kazao je da ove sezone problem nije u manjem broju turista, već u činjenici da je znatno oslabila njihova platežna moć.

“Broj gostiju je isti, a para duplo manje. Gosti koji dolaze, uglavnom, imaju vrlo malo para ili nimalo. Promet je duplo lošiji u odnosu na prošlu godinu. Klijentela je većinom iz Ukrajine, Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine i Srbije”, rekao je Čvorić Radiju Jadran.

On je kazao da vidi da ljudi jedu hamburgere, picu i sladolede.

“Specijalne ponude i dnevni meniji u našem restoranu najbolje prolaze zbog niže cijene. Kvalitetnu ribu rijetko ko naručuje, jer je kilogram 60 eura”, kazao je Čvorić.

Restorater Marko Salatić, vlasnik Ancore na Šetalištu Pet Danica u Igalu naveo je da je ove sezone najveći problem sa kojim su se suočili nedostatak radne snage.

“Najviše gostiju, odnosno oko 80 odsto dolazi iz zemalja okruženja, Srbije i Bosne i Hercegovine. Platežna moć turista konstantno opada, a ovaj restoran je najbolje poslovao kad je otvoren, prije šest godina”, rekao je Salatić.

Prema njegovim riječima, tada je moglo da se proda riba po tri do četiri kilograma, a danas do jednog kilograma i to je maksimum.

On smatra da je broj turista više – manje isti kao i prošle sezone, ali da hercegnovski turizam nazaduje zbog loše infrastrukture, nedovoljnog broja hotelskih kreveta i parkinga.

“Ono što je dodatno kočilo posao ugostiteljima su konstantne inspekcijske kontrole. To je nevjerovatna kontrola koja ulazi u dno džepa svakog privrednika. Postoji toliko sive ekonomije, a ja sam kontrolisan 15-ak puta. Neprimjerno je da u turizmu morate stopirati rabotu zbog inspekcije usred sezone”, smatra Salatić.

U restoran&lounge Papagaj u Đenovićima koji uspješno posluje već deceniju, zadovoljni su sezonom, s obzirom na uslove u kojima se ona realizovala.

Prema riječima menadžerke, Ranke Mišović, u julu je bio bolji promet, a u avgustu kao i prošle godine.

“Generalno na rivijeri nije lako dovoditi goste pored komunalnih problema, izlivanja otpadnih voda, bez parkinga i problema u početku sa odvozom smeća. U takvim okolnostima, ipak, smo zadovoljni, što nam gosti ukazuju povjerenje i mnogi se vraćaju više puta dok su na odmoru”, navela je Mišović.

U Papagaju je 80 odsto gostiju iz Rusije ove sezone, ali je i dosta Norvežana, Francuza i iz regiona.

Radio Jadran/Mina business