Katar priprema milijarde za ulaganje u Njemačkoj

Podijeli

Katar planira da uloži milijarde dolara u Njemačku i proširiće fokus i na srednje kompanije u toj zemlji, javio je u ponedjeljak poslovni list Handelsblatt.

Pozivajući se na diplomatske i izvore iz kompanije, list navodi da su katarski državni investicioni fond QIA i privatni sektor posebno zainteresovani za srednja preduzeća u Njemačkoj.

“Njemačku smatramo ključnim igračem u svjetskoj ekonomiji i jako smo optimistični kada je u pitanju njemačko tržište”, izjavio je za list katarski ministar finansija, Ali Šarif al-Emadi, povodom Katarsko-njemačkog poslovnog i investicionog foruma koji će se održati 7. septembru u Berlinu, prenosi agencija Hina.

“Naša delegacija će najaviti nova velika ulaganja”, dodao je katarski zvaničnik.

Katar je najveći izvoznik ukapljenog zemnog gasa (LNG) u svijetu a njegov državni stabilizacioni fond, u koji se slivaju prihodi od prodaje energenata, već ima vlasničke udjele u Volkswagenu, Deutsche Banku, Siemensu, Hochtiefu i SolarWorldu.

U Handelsblattu procjenjuju ukupnu vrijednost tih udjela na 20 milijardi dolara.

Katarski ministar finansija istakao je da je njegova zemlja zadovoljna tim ulaganjima uprkos određenim gubicima na udjelima u Solarworldu i Deutsche Banku.

“Imamo kapaciteta i to vrijedi za sve sektore”, naglasio je Al-Emadi.

U njemačkom ministarstvu ekonomije nijesu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.