Kineski predsjednik obećao 60 milijardi dolara za razvoj Afrike

Podijeli

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je u ponedjeljak 60 milijardi dolara za razvoj Afrike, dodajući na sastanku s afričkim vođama kako će i Kina i Afrika profitirati od njegove inicijative za investicije u infrastrukturu “Jedan pojas, jedan put”.

Najavljena kineska pomoć uključiće 15 milijardi dolara “besplatne pomoći i beskamatnih kredita”, rekao je Si, prenose agencije.

Dugačkim govorom, kineski predsjednik je otvorio sedmi Forum o kinesko-afričkoj saradnji te u njemu istakao i da će Kina otpisati dio dugova najmanje razvijenim afričkim zemljama, ali nije pojasnio ni kada ni kojima, javlja Hina.

Na forumu učestvuje više od 30 afričkih predstavnika vlasti kao i stotine investitora. Si je na prethodnom sastanku 2015. godine u Johanesburgu već obećao ulaganje 60 milijardi dolara u afrički kontinent.

Mnogi kineski projekti već su počeli da mijenjaju kontinent. U Keniji, Nigeriji, Etiopiji, Tanzaniji, Angoli i Maroku izgrađene su važne željezničke linije, asfaltirane su hiljade kilometara putnih pravaca, a sagrađene su zgrade vlade i bolnice.

Kineski investitori finansiraju i razvoj čitavih gradova, poput grada Kilambea u Angoli.

“Mnoge afričke vođe vide kineske investicije kao alternativu nezainteresiranim pristupima SAD-a i Evrope”, izjavila je istraživačica s kineskog instituta Merics u Berlinu Sabine Mokry.

Kritičari, međutim, upozoravaju kako projekti koje finansira Kina mogu dovesti do velikih dugova i iskorišćavanja afričkih radnika.

Malezijski premijer prošlog mjeseca je, zbog tereta duga, otkazao projekat investicija u energetiku i željeznice vrijedan više milijardi dolara te upozorio na “novu vrstu kolonijalizma” iz Pekinga.

Iz Pekinga se nadaju trgovinom u drugim regijama nadoknaditi gubitke stvorene trgovinskim ratom sa SAD-om i uvođenjem visokih carina na kineske proizvode.

Peking je za Afriku zainteresovan i radi unaprjeđenja bezbjednosti. Prošle godine Kina je otvorila prvu pomorsku bazu u inostranstvu, u Džibutiju. Želi povećati i prodaju oružja na afričkom tržištu.