Nijedna crnogorska firma nije uspjela da se plasira u Top 500 CI Evrope

Podijeli

Među Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi za 2017. godinu ne nalazi se nijedna crnogorska.

Listu najjačih firmi šireg regiona tradicionalno objavljuje Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface, koja je nedavno objavila izvještaj za 2018. godinu.

Osnov za rangiranje je promet, broj zaposlenih, okvir kompanije i tržišta a novo istraživanje je pokazalo da je u 2017. godini došlo do rasta BDP regiona od 4,5 odsto, što je najviši nivo u posljednjih osam godina.

Ubjedljivo najviše kompanija na listi ima Poljska, koja u top deset ima čak šest preduzeća, dok se na listi nalaze i firme iz baltičkih republika kao i Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije.

Osim Crne Gore, u 500 najjačih se nije svrstala nijedna kompanija i iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije i Grčke.

“Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosječna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u posljednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini”, rekao je izvršni direktor Coface CIE Deklan Dali.