EPCG, Elektroprivreda Crne Gore

EPCG od Italijana otkupila sopstvene akcije za 51,65 miliona eura

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupila je danas na Montenegroberzi 9,946 odsto akcija te kompanije u većinski državnom vlasništvu od odlazeće italijanske kompanije A2A, a transakcija je “teška” 51,65 miliona eura, saznaje Investitor.me.

Nakon transakcije, državni udio u kompaniji narastao je na više od 80 odsto i dio su dogovora o izvršenju put opcije, prema kojem će A2A nakon skoro desetogodišnjeg aranžmana izaći iz kompanije sa sjedištem u Nikšiću.

Zastupnik italijanske kompanije u ovom poslu bila je Erste banka, dok je Hipotekarna banka odradila posao za kupca, EPCG.

Ukupan aranžman je vrijedan 230,6 miliona eura.

Prema dogovoru, A2A će naredne godine prodati i zadnju akciju Vladi i EPCG, čime će i formalno izaći iz vlasništva.

Šta je sticanje sopstvenih akcija

Prema Zakonu o privrednim društvima, sopstvene akcije koje društvo stekne do 10 odsto akcionarskog kapitala moraju se otuđiti u roku od 12 mjeseci od njihovog sticanja, a akcije koje se steknu u skladu sa stavom 6 ovog člana preko iznosa od 10 odsto akcionarskog kapitala moraju se otuđiti u roku od tri godine od dana sticanja.

Kompanija koja otkupi svoje alcije je dužna da sopstvene akcije koje nije otuđilo u tom roku poništi u roku od tri dana od dana isteka roka bez posebne odluke skupštine društva i u roku od tri dana obavijesti Komisiju za hartije od vrijednosti i CDA o poništenju sopstvenih akcija.

Zakonom je predviđeno da akcije koje društvo stekne, kupi i posjeduje, kao i akcije koje kupi neko lice u vlastito ime, ali za račun društva, uključujući i ranije stečene akcije, ne mogu prelaziti 10 odsto akcionarskog kapitala društva, osim ako su akcije stečene izvršavanjem odluke skupštine o smanjenju kapitala, prenosom imovine prilikom restrukturiranja koja se sprovodi u skladu sa ovim zakonom.

Takođe, ako nijesu stečene izvršavanjem zakonskih obaveza ili izvršavanjem sudske odluke koja nalaže otkup akcija od manjinskih akcionara u cilju njihovog obeštećenja ili u postupku prinudne prodaje na osnovu sudske odluke za plaćanje duga akcionarskom društvu od strane akcionara, ako nema drugog načina naplate.