Siguran profit: Zašto je toliko poznatih biznismena u poslu sa obnovljivim izvorima energije

Podijeli

Povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do sada isplaćeno preko 15 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), dok su oni državi, po osnovu koncesione naknade platili svega 771 hiljadu eura do kraja jula ove godine.

“Četiri kompanije koje se bave proizvodnjom električne energije u malim hidroelektranama po osnovu koncesione naknade za korišćenje vodnog energetskog potencijala od početka rada izvršili su uplatu u ukupnom iznosu od 771.674,94 eura”, rekli su “Vijestima” iz Poreske uprave odgovarajući na pitanja koliko su postojeći vlasnici mHE uplatili za koncesije od početka rada (pojedinačno i po godinama) i koliko je to u odnosu na njihove obaveze, odnosno da li uredno plaćaju koncesije.

Koncesionu naknadu su plaćali Hidroenergija, Igma enerdži, Sinerdži i Kronor. Među povlašćenim proizvođačima, koji dobijaju podsticaje su i Hydro Bistrica i Vjetroelektrana Krnovo. Hydro Bistrica je počela da radi početkom ove godine, a VE Krnovo krajem prošle.

Podsticaji za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora uvedeni su u maju 2014. godine, a plaćaju ih potrošači kroz račune za struju.

Hidroenergija je kad je počela da radi 2014. uplatila 5.787 eura za koncesije, zatim je 2015. uplatila 29.832, 2016. godine 170.688 eura, 2017. godine 110.343 i ove godine 87.814 eura. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Hemera Capital (osnivač Oleg Obradović) i Ranko Radović, koji je i izvršni direktor. Donedavno su među osnivačima bili i Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović.

Prema podacima PU, Igma Energy u vlasništvu Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovićaje po osnovu koncesija 2016. uplatila 14.064 eura, 2017. godine 20.918, a 2018. godine 18.780 eura.

Sinergy je 2016. uplatio 19.257 eura, 2017. godine 16.802 i 2018. godine 7.786 eura. Osnivači Sinergy-ja su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Kronor je 2017. po osnovu koncesija uplatio 95.886, a 2018. godine 173.712 eura. Osnivači Kronora su Kroling (Željko Mišković), Mont Hydro (Predrag Bajović) i Normal Company (Žarko Burić).

“Od predmetna četiri poreska obveznika, dva u potpunosti redovno izmiruju dospjele obaveze po osnovu koncesione naknade, dok je kod dva poreska obveznika u ovom momentu evidentno manje kašnjenje u izmirivanju obaveza po ovom osnovu, i to za 2018. godinu”, rekli su iz PU, ali nijesu rekli ko ne kasni sa plaćanjem.

Iz Ministarstva ekonomije su objasnili da je iznos koncesione naknade različit kod ugovora o koncesiji dodijeljenih na osnovu tenderskog postupka i kod od ugovora na osnovu energetske dozvole.

“Kod ugovora o koncesiji dodijeljenih na osnovu energetske dozvole, shodno prihvaćenom modelu tipskog ugovora, koncesiona naknada je fiksna i iznosi 6,1 odsto od proizvedene ili planirane proizvodnje, ukoliko je planirana proizvodnja veća od ostvarene. Visina koncesione naknade kod ugovora dodijeljene na osnovu prva dva tenderska postupka se kreće u intervalu od 4 do 15% od proizvedene ili planirane proizvodnje, ukoliko je planirana proizvodnja veća od ostvarene, dok kod tenderskih postupaka sprovedenih nakon 2013. godine koncesiona naknada iznosi 6,5 odsto ostvarene godišnje proizvodnje mHE, s tim da taj iznos ne može biti manji od 5 odsto planirane proizvodnje iz idejnog rješena”, kazali su iz Ministarstva.

Navode da za vjetroelektrane investitori plaćaju zakup za državno zemljište, dok za solarne elektrane koje se grade na osnovu energetske dozvole i koje su smještene na površinama stambenih, poslovnih i/ili infrastrukturnih objekata ne plaća se koncesiona naknada.

Koncesiona nakada počinje da se plaća počekom komercijalnog rada elektrane.

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 7,5 miliona eura.

Prema podacima COTEE, od 1. maja 2014. do kraja prošle godine povlašćenim proizvođačima je isplaćeno 7,5 miliona eura, od čega u prošloj godini 4,5 miliona. Najveći udio u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora ima VE Krnovo sa 57 odsto, dok su 12 malih hidroelektrana učestvovale sa 43 odsto.

Najviše novca po osnovu podsticaja u prva dva kvartala, oko 4,3 miliona eura, dobila je kompanija Krnovo Green Energy koja upravlja VE Krnovo. Krnovo Green Energy je vlasništvo firme Krnovo holdco (u vlasništvu francuske kompanije Akuo Energy i Masdar iz Abu Dabija).

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najviše je za prvih šest mjeseci dobila kompanija Hidroenergija Montenegro oko 1,5 miliona eura, koja ima šest mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular.

Kronor je za proizvodnju mHE Jara i Babino Polje dobio za šest mjeseci 1,1 milion eura, a Sinerdži oko 100.000 eura, za mHE Vrelo. Igma enerdži je za mHE Bradavec i Piševsku Rijeku dobila u prva dva kvartala oko 270.000.

Ukupna potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori u 2016. godini iznosila je 41,6 odsto ukupne potrošnje energije, čime je prekoračen cilj od 33 odsto, zbog čega je Evropska komisija Crnoj Gori preporučila da ukine sadašnje podsticaje proizvođačima obnovljive energije i zamijeni ih tržišnim programima podrške.

U junu povlašćenima isplaćeno preko milion eura

Prema podacima COTEE, koji su dostavljeni “Vijestima” u junu je po osnovu podsticaja povlašćenim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora isplaćeno ukupno 1.164.291 euro. Od toga je VE Krnovo dobila 705,2 hiljade eura, Hidroenergija oko 160,7 hiljada, Igma enerdži 53,85 hiljada,

Kronor oko 164,5 hiljada, Sinerdži 16,8 hiljada, a Hydro Bistrica oko 63 hiljade. Osnivač kompanije Hydro Bistrica je Sinerdži, a udio od po jedan odsto imaju češki Vodni zdroj, Gradnja Bijelo Polje i kosovski Triangle General Contractors.

Status povlašćenog proizvođača struje, kojima građani plaćaju podsticaje preko računa za struju, dobile su početkom avgusta još dvije kompanije, Power AB Group Kolašin i Nord Energy Andrijevica.

Privremeni status povlašćenog proizvođača ranije je dobio BB hidro, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića.

Vijesti