Slovenija dobija najveći sistem javnih bicikala u regionu

Podijeli

Prije nekoliko dana puštena su u rad prva dva nextbike sistema u Sloveniji, u Celju i Laškom, čime je Slovenija postala treća nextbike zemlja u regionu. Kako su tekle ‘pripreme’ u Sloveniji i kako se tamo gleda na sisteme sustava bicikla, posebno u pogledu integracije s ostalim načinima javnog prevoza, Poslovni dnevnik je pitao Krešimira Dvorskog, direktora Sistema javnih bicikala.

Od Venecije do Celja

“Slovenija je uoči Evropske nedjelje mobilnosti postala 27. država s nextbike sistemima javnih bicikala tako da danas naša kompanija u saradnji s partnerima upravlja sistemima u 17 gradova u Hrvatskoj, tri u BiH i dva u Sloveniji. Nakon puno pokušaja u proteklih nekoliko godina, prvi nextbike projekti u Sloveniji postali su Celje koje je svečano pušteno u rad 13. septembra i Laško koje je krenulo 17. septembra. Sistemi u Celju i Laškom, nakon kojih slijedi još šest manjih opština, sastojaće se od ukupno 42 stanice i 200 bicikala od kojih trećinu flote čine električni bicikli.

“Time Slovenija prednjači jer aglomeracija ovih osam opština čini najveći nextbike projekat ikada viđen u našoj regioni”, ističe Dvorski i napominje kako će u Sloveniji nextbike raditi pod imenom Nomago Bikes s obzirom na to da je sklopljen strateški ugovor s firmom Nomago d.o.o kao vodećim autobuskim prevoznikom u Sloveniji.

Nomago ima za cilj integraciju autobuskog prevoza s javnim biciklima kao predvodnici takvog trenda koji s obzirom na veliki interes korisnika očekuje svijetla budućnost. Nomago putnike vozi od aerodroma kod Venecije autobusom do Celja, gdje putnici s manje prtljaga sjedaju na javne bicikle. Dvorski nadodaje da je to samo jedan od primjera integrisanog javnog prevoza te da je Slovenija je već odavno zrelo tržište za ovakve projekte, no tek nedavno su krenuli sa subvencijama od strane Ministarstva saobraćaja i pravi bike-sharing boom tek slijedi.

“Što se tiče daljnje ekspanzije u regiji, od 3. do 5. oktobra predstavićemo se i na Eco Fair sajmu u Beogradu”, dodao je on.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.