Voren Bafet, Warren Buffet

5 najvećih investitora svih vremena

Podijeli

Baš kao i svaki dio industrije modernog života, finansijski sektor ima svoje uzore i “zvijezde” – one koji predstavljaju priče uspjeha o kojima drugi investitori sanjaju.

Od početaka preduzetništa, bilo je veoma mnogo muškaraca i žena koji su uspijevali da svoje male količine kapitala ulože u projekte koji su im se vraćali višestruko.

Kada govorimo o investitorima, trudimo se da saznamo njihove tehnike uspjeha kako bismo uvećali svoje gomile novca imitirajući ih, piše Trending.stock.today a prenosi BizLife.

Nažalost, nivo uspjeha Vorena Bafeta velika većina ljudi nikada neće dostići, ali to ne treba da nas spriječi da nam on bude inspiracija.

Slijedi spisak najvećih nvestitora ikada ali i njihovih najpoznatijih izreka:

Bil Gros – osnivač jedne od najvećih svjetskih investicionih kompanija- “PIMCO”:

Izreka – “Pronalaženje najbolje osobe ili organizacije u koju ćete uložiti svoj novac je najbitnija finansijska odluka koju ćete ikada donijeti”.

Piter Linč – finansijski investitor, poznat kao menadžer “Fidelity Investments”:

Poznata izreka – “Vaš ‘njuh’ investitora nije nešto što ćete dobiti od eksperata sa Vol Strita. To je nešto što već imate. Možete nadmašiti stručnjake ako ulažete u kompanije ili industriju koju već razumijete”.

Voren Bafet – izvršni direktor kompanije “Berkshire Hathaway”:

Poznata izreka – “Jednostavno pokušavamo da budemo uplašeni kada su drugi pohlepni, a pohlepni samo kada su drugi uplašeni”.

Džon “Džek” Bogl – osnivač kompanije “Vanguard Group”:

Poznata izreka – “Prava ironija investiranja je da mi kao grupa investitora ne samo da ne dobijemo to što plaćamo, već dobijemo upravo ono što ne plaćamo”.

Bil Miler – bivši glavni investitor u kompaniji “Legg Mason Capital Management”:

Poznata izreka – “Prava vrijednost investiranja znači da se stvarno postavlja pitanje koje su najbolje vrijednosti , a ne samo da se pretpostavlja da je pogodnost samo zato što nešto izgleda skupo ili zbog toga što je akcija u padu”.