Fabris: Nema znakova nove ekonomske krize

Podijeli

Postojeći indikatori ne ukazuju da svijetu u bliskoj budućnosti prijeti nova ekonomska kriza, ali ukoliko bi se ona dogodila sasvim izvjesno bi se negativno odrazila i na Crnu Goru, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG) Nikola Fabris.

On smatra da je iluzija očekivati da male i otvorene zemlje mogu proći bez posljedica, a za smanjenje negativnih efekata eventualne krize predlaže “ispravne i pažljivo kreirane i implementirane ekonomske politike’!

“Za to je svakako važno da ojačamo fiskalnu stabilnost, za šta je preduslov primjena donijetih mjera fiskalne konsolidacije, kao i da čuvamo finansijsku stabilnost”, rekao je Fabris za portal RTCG.

Posljednja kriza u Crnoj Gori, kako je istakao, najvidljivija je bila u bankarskom sektoru i građevinarstvu.

“Danas smo bogatiji i za jedno veliko iskustvo koje je donijela globalna finansijska kriza. Ono će sigurno biti upotrijebljeno u nekoj budućoj krizi, kao što je iskustvo velike ekonomske krize za rezulat imalo to da posljedice globalne finansijske krize budu znatno manje od posljedica krize iz tridesetih godina prošlog vijeka”, naveo je Fabris.