12 faktora koji određuju cijenu stanova u novogradnji

Podijeli

Cijena nekretnine ne zavisi samo od lokacije i potražnje, već i praktičnih stvari za buduće stanare kao što su spratnost kao i posjedovanje lifta ili terase.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2018. godine iznosila je
1.081 eura i manja je za 1,9 odsto u odnosu na isti kvartal 2017. godine, dok je za 7 odsto manja u odnosu na
prvi kvartal 2018. godine. Ovo pokazuju podaci Monstata.

Prema istim podacima, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu 2018. godine iznosila je 1.021 eura, u primorskom regionu 1.433 eura, u središnjem 560 eura, dok je u
sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 900 eura.

Ne postoji opšta saglasnost o tome da li je pri kupovini bolje birati staru ili novu gradnju. Prednost stare je činjenica da je temeljnija i stabilnija, dok novu bije glas o korišćenju nekvalitetnih materijala. S druge strane, u staru gradnju su neophodna dodatna ulaganja. Stanovi u novogradnji su u prosjeku 30 odsto skuplji u odnosu na starogradnju.

Prema istraživanju sajta sajta 4zida.rs, ovo su najvažniji faktori koji utiču na cijenu nekretnine:

1. Lokacija

Utiče na bruto cijenu od 20 do 30 odsto. Podgorica je izdeljena na više zona a cijene kvadrata u različitim krajevima mogu značajno da variraju. Najskuplji stanovi u novogradnji su na području nekadašnjih fabrika Radoje Dakić i Duvanskog kombinata, gdje kroz nove kvartove niče cijeli novi grad. Značajno više cijene od prosjeka ćete naći i u novogradnji na Zabjelu i Starom Aerodromu.

2. Uknjiženost

Uknjiženi stanovi će na tržištu postići višu cijenu, jer su sama kupoprodaja i prenos prava svojine nepokretnosti sigurniji. Kod neuknjiženih stanova se mora utvrditi da li su legalno izgrađeni.

3. Spratnost

Stanovi koji se nalaze između prvog i četvrtog sprata imaju veću cijenu. Sa višim spratom cijena opada, a tako je i sa nekretninama koje se nalaze u suterenu. Na cijenu takođe utiče i visina zgrade – stanovi u niskim zgradama, sa manjim brojem stanova, traženiji su od visokih zgrada sa velikim brojem stanova.

4. (Ne)posjedovanje lifta

Bitan kriterijum mnogih prilikom odabira stana jeste postojanje lifta u zgradi, sa razlogom. Kod nas nije postojala praksa ugradnja liftova u stare zgrade, ali se i to mijenja, tako da se cijena ugradnje lifta kreće oko 25.000 eura, što investitor svakako uračuna u cijenu stana.

Ulaganje do 2.000 eura u vidu krečenja i hoblovanja parketa može povećati cjelokupnu cijenu za čak 5.000 do 10.000 eura.

5. Položaj stana

Da li stan gleda na jug ili zapad, gdje je povećan broj sunčanih sati, ili na istok odnosno sjever, stavka je koja na konačnu cijenu stana može uticati za tri odsto. Još jedan bitan segment je okruženje na koje stan gleda – nije isto ako je u pitanju park ili bučna raskrsnica.

6. Dotjerivanje stana prije prodaje

Ulaganje do 2.000 eura u vidu krečenja, hoblovanja parketa, sitnih popravki, može povećati krajnju cijenu od 5.000 do 10.000 eura.

7. Potražnja

Procjenjuje se da se u Beograd svake godine doseli oko više hiljada ljudi, koji utiču na tražnju za stanovima. Na cijene utiče i velika potražnja od učenika i studenata iz drugih gradova koji dođu u Podgoricu radi školovanja. Povećanju cijena doprinose i povoljni bankarski krediti, te se ljudi uglavnom odlučuju za novogradnju, pri čemu cijena mjesečne rate može biti manja od mjesečne kirije prilikom iznajmljivanja.

8. Posjedovanje terase, balkona, verande

U uslovima života koje diktira gradska vreva, terasa ma kolika njena veličina bila, predstavlja pravu oazu mira, tako da su stanovi bez iste osuđeni na nižu cijenu.

9. Struktura stana

Dobro iskorišćen prostor je uvijek na cijeni, tako da će privlačniji biti bolje organizovan i funkcionalan stan od drugog iste kvadrature gdje su potrebne adaptacije. Manji stanovi imaju višu cijenu po kvadratu od većih.

10. Stanje sanitarija

Promjena pločica, kade, lavaboa, vodokotlića jeste velika investicija, koja se može višestruko isplatiti.

11. Odgovor na potrebe kupaca

Blizina prevoza, odnosno povezanost sa drugim delovima grada, zatim blizina bolnice, škole, parkova, posedovanje garaže ili parkinga, samo su neki od kriterijuma koji su beskompromisni i koji umnogome utiču na cenu nekretnine.

12. Komunalni troškovi

Na krajnju cijenu koju od vas traži prodavac stana umnogome utiče i cijena zemljišta po kojoj je on kupio za gradnju, kao i troškovi komunalnih priključaka: struje, vode, komunalija i eventualno kablovskih telekomunikacionih sistema.

4zida.rs / Investitor.me