U Kini otvoren najveći svjetski most preko mora, auta će za njega trebati posebnu dozvolu

Podijeli

Kineski predsjednik Si Đinping u utorak je zvanično otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

“Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong – Zhunai – Macao”, rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na ogromnom displeju iza njega puštena video montaža s vatrometom na velikom mostu.

Predsjednik hongkonške vlade Carrie Lam je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je “veličanstven izgled” mosta.

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug putni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel. Most je koštao 18,5 milijardi dolara, a čak je 20 puta duži od čuvenog Golden Gate mosta u San Francisku, piše Jutarnji list.

U cijelu građevinu je ugrađeno 400.000 tona čelika (to je 60 puta više nego što je ugrađeno u Ajfelov toranj), a na kraju tunela koji se nalazi pod morem sagrađena su i dva vještačka ostrva, od kojih je svaki ojačan sa 120 čeličnih cilindara, visokih 55 metara, širokih 22 metra i teških oko 550 tona.

Zahvaljujući ostrvima i petljama, ovaj most omogućuje povezivanje hongkonškog ostrva Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Makaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu.

Most će se za saobraćaj otvoriti u srijedu, dan nakon svečanog otvaranja, uz to da će obični građani most moći prelaziti tek nakon što zatraže i dobiju posebnu dozvolu, dok će većinu prometa činiti kamioni koji prevoze teret i posebni autobusi.

Vozila javnog prevoza preko njega neće prometovati, piše Guardian. Takođe, budući da se u Hong Kongu i Makauu vozi na lijevoj strani ulice, a u ostatku Kine na desnoj, vozači iz bivših britanskih kolonija moraće se prilagoditi većini, pa će preko mosta voziti na desnoj strani.

Inače, izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje budžeta, optužnice za korupciju i pogibije radnika. Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo podstaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca.

No, protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu “Jedna zemlja, dva sistema” primijenjenom kod njenog povratka pod kinesku vlast 1997.