Hipotekarnu banku preuzimaju Rusi povezani s Izraelom?

Podijeli

Za Hipotekarnu je zainteresovan ruski investitor, povezan sa Izraelom.

“Znaćete uskoro što ćemo odlučiti o tome”, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

On je rekao da za spajanje CKB-a i Societe Generale banke nema zvaničnih zahtjeva, ali ima interesovanja za dokapitalizaciju, kvalifikovano učešće i osnivanje novih banaka.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma povodom nedjelje štednje, rekao da dvije banke koje su pod dnevnim monitoringom Centralne banke zbog pogoršanja likvidnosti i solventnosti nijesu sistemski važne i ne utiču na bankarski sistem.

Na pitanje da li nekoj od te dvije banke prijeti stečaj, kazao je da će brzo imati konkretnije rezultate, ali da se nada da neće do toga doći.

“Ukoliko ipak dođe do najgoreg scenarija, Fond za zaštitu depozita neće imati problema da isplati garantovane depozite”, kazao je Žugić i dodao da će CBCG pokušati da oporavi ove dvije banke.

“Pratimo dva osnovna parametra – nivo solventnosti i likvidnosti i oni su se pogoršali. Ali, najvažnije je da to nijesu sistemske banke”, objasnio je guverner i naveo četiri uzroka ranjivosti.

Prvi je bila visok nivo loših kredita, što je sada smanjeno. Drugi visoka kamatna stopa, koja se smanjuje, ali ne shodno našim očekivanjima. Kreditna aktivnost je treći element i sada je povećana, a četvrti element ranjivosti su bile tri banke od kojih je jedna zvanično, prema ocjeni Svjetske banke, iskoračila.

Komentarišući najave iz Evropske centralne banke da će globalno doći do rasta kamata, rekao da je to pitanje normalizacije monetarne politike koja sada ima negativne kamatne stope i da se to već desilo u SAD.