Jedan je razlog zašto je kupovina novog automobila najgora odluka koju možete donijeti

Podijeli

Ovu tvrdnju izrekao je finansijski stručnjak i milioner David Bah, jer smatra da nijedna druga investicija ne garantuje toliki gubitak vrijednosti.

Bah, pišu Automobili.hr, smatra kako najveći broj kupaca novog automobila u principu posuđuje novac za realizaciju kupovine, bilo od prijatelja, bilo u obliku kredita banke, leasinga…

“Kakvog smisla ima kupiti nešto što već nekoliko minuta nakon kupovine gubi najmanje 20 odsto vrijednosti, a u sljedećih pet godina prosječan pad vrijednosti automobila iznosi čak 60 odsto” – pita se Bah i dodaje – “Kad nešto otplaćujete u ratama gubite osjećaj ukupne vrijednosti investicije. To je potpuno pogrešno. Uvijek bi trebalo da gledate na kupovinu automobila kroz ukupnu cifru pa kad na to dodate troškove održavanja, osiguranja, kamate i ostalog vrlo brzo dolazite do zaključka kako je kupovina novog automobila finansijski promašaj.”

Takvom stavu pridružili su se i drugi renomirani finansijski stručnjaci kao Kevin O’Leary, koji čak ne želi ni pomisliti na kupovinu automobila, nego se služi specijalizovanim servisima kao što su Uber i Lyft, prenosi Poslovni dnevnik.