Praznično putovanje: Kako obezbijediti novac

Podijeli

Dok privodimo kraju ovogodišnje novembarsko poglavlje, alarm za prazničnu euforiju se oglašava. Za njim slijedi i čuveno, odveć klišeizirano pitanje: „Gdje ćeš za Novu godinu?“ Zatičemo sebe kako pokušavamo da izbalansiramo odluke koje praznici nameću ‒ kuda otputovati, šta pokloniti dragim ljudima i, najbitnije, kako izdvojiti finansijska sredstva za to. U zavisnosti od realnih mogućnosti i finansijske discipline koju ste imali tokom cijele godine, mogli biste se naći u nekom od scenarija koje opisujemo u narednim redovima teksta.

Strpljivo planiranje – dvostruko uživanje

Vas nikada nije mogao iznenaditi snijeg u januaru, a ni obilje zanimljivih ponuda za putovanja ili primamljivih popusta trgovaca, kojima smo preplavljeni svakog decembra. Uspjeli ste da ostvarite jednu od mudrih finansijskih odluka s početka ove godine: svakog mjeseca ste štedjeli i trajnim nalogom uplaćivali novac na račun specijalno za ovu namjenu? Već sada možete kupiti kartu i pakovati kofere, krenuti u obilazak prodavnica tražeći idealne poklone voljenima? Čestitamo! Izbjegli ste troškove pozamljivanja novca, uvećali štednju za dodatni prihod od kamate (ako ste se odlučili za Aktivnu štednju) i sada možete uživati u praznicima potpuno relaksirano. Dodatno, ni januarske fakture neće moći da pokvare utiske iz „najluđe noći“ ili sa tog, dugo čekanog, nezaboravnog putovanja.

Ukoliko se ipak ne prepoznajete u ovom scenariju ali vam se dopada – eto ideje. Poklonite sebi, a što da ne i nekoj posebno dragoj osobi, štedni ulog na koji ćete namjenski uplaćivati novac tokom naredne godine. Uživaćete rezultatima te dobre finansijske odluke, ali na odloženo. Odlaganje zadovoljstva je termin dobro poznat psiholozima, koji sposobnost osobe da odloži zadovoljstvo poistovjećuju sa kontrolom impulsa i snagom volje. To je jedan od važnih pokazatelja sazrijevanja, a prema rezultatima čuvenog Marshmall testa, kod djece se može koristiti i za predviđanje budućeg akademskog uspjeha.

Pozajmite novac od sebe. Zvuči nemoguće?

Ukoliko već neko vrijeme nijeste namjenski skupljali novac za praznični odmor, kao jedine realne opcije ostaju kredit ili pozajmica. No, ne mora biti tako.

Drugi scenario u kojem se možete naći je da već posjedujete Aktivnu štednju, kao odlično i jednostavno rješenje kada se suočite sa neplaniranim troškovima. Ako ste se na putovanje odlučili u posljednji čas, ili pak shvatili da vam unaprijed izdvojena suma novca neće biti dovoljna, zavirite u uvijek dostupnu štednju. Erste banka vam pruža mogućnost da štedite kada, kako i koliko želite. Minimalni početni ulog je 20 eura, a svaki naredni zavisi isključivo od vas i vaših mogućnosti. Kada aktivirate trajni nalog, sredstva sa vašeg računa se automatski prenose na štedni račun. Dodatna povoljnost je što ta sredstva, koja su vam na aktivnoj štednji, možete koristiti u svakom trenutku.

Erste banka vam nudi i kredite za ove namjene o čemu možete opširnije čitati na njihovom blogu