Jedina profitabilna željeznička firma skliznula u gubitke

Podijeli

Zbog smanjenja prevoza za 38 odsto, prvenstveno rude boksita, Fijatovih automobila iz Kragujevca, čeličnog lima iz Smedereva i starog gvožđa iz Srbije, državna željeznička firma Montecargo je treći kvartal ove godine završio u minusu od 1,4 miliona eura, kazao je Pobjedi izvršni direktor te kompanije Muradif Grbović.

Iz Monstata je saopšteno da se u trećem kvartalu ove godine bilježi pad ukupnog prometa robe u željezničkom saobraćaju od 50,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“To je smanjenje u najvećoj mjeri posljedica smanjenog obima prevoza rude boksita koja se iz Nikšića transportuje za Luku Bar. Ova vrsta robe lani je učestvovala sa 54 odsto u ukupnom obimu prevoza naše kompanije”, kazao je Grbović i istakao da ih je vlasnik kompanije Uniprom metali Veselin Pejović ohrabrio najavom da će eksploatacija rude u punom kapacitetu početi od januara naredne godine.

“Na smanjenje obima prevoza uticao je nedostatak očekivanog obima prevoza starog gvožđa koje se iz Srbije transportuje za Željezaru Kurum u Elbasanu, za koji su kasnile dozvole, pa je transport počeo tek u junu”, rekao je Grbović i objasnio da je smanjen prevoz ,,fijat automobila zbog pada tražnje na evropskom tržištu, a čeličnog lima iz Željezare u Smederevu zbog dodatnih carina SAD na uvoz ove robe, koja se iz Luke Bar brodom transportovala na američko tržište.

Istakao je da je obim prevoza Montekarga u direktnoj zavisnosti od poslovnih aktivnosti firmi u zemlji i okruženju i dodao da je i Luka Bar osjetila negativan uticaj tržišnih okolnosti, prvi put nakon tri godine.

“Montekargo ne može uticati na ta kretanja, ali može u dijelu koji se odnosi na pitanje konkurentnosti željezničkog prevoza u odnosu na kamionski, gdje se povremeno suočavamo sa nelojalnom konkurencijom koja koristeći damping cijene pokušava sebi da obezbijedi poslove prevoza”, tvrdi Grbović.

Podsjetio je da se 200 kilometara pruge od granice sa Srbijom do Bara zbog karakteristika, u prvom redu uspona od 26 promila, često ne nalazi na mapi prioritetnih dionica vlasnika robe koja se transportuje željeznicom, pa Željeznice Srbije iz ekonomskih i komercijalnih razloga favorizuju rentabilnije željezničke pravce ka Hrvatskoj, Mađarskoj i Makedoniji. Upozorio je i da je lani godina za Montekargo bila rekordna, pa bi se realnija slika poslovanja stekla kroz usporedbu sa prethodnim trogodišnjim prosjekom.

U tom slučaju ovogodišnji pad bi bio 24 odsto. Kompanija je do 30. novembra prevezla 870.739 tona različitih vrsta robe.