Prednosti grijanja na pelet – i jedan nedostatak

Podijeli

Šta je pelet

Pelet je gorivo koje se dobija od drveta i drvenog otpada procesom mljevenja, sušenja i presovanja pod visokim pritiskom bez dodavanja aditiva. Drveni peleti tako čisto sagorijevaju da gotovo da nema nikakve emisije gasova čime poboljšava kvalitet života i neugrožava okolinu i prirodu.

Komfor

Ukoliko ste imali priliku da se grijete na drva ili ugalj, znate koliko vremena oduzima priprema ogrevnog materijala. U obavezi ste da cijepate i slažete drva ili unosite ugalj. Ako odlučite da se grijete na pelet, uspješno ćete se riješiti ovih obaveza. Osim toga, nećete morati često da obilazite kotlarnicu, nadgledate i ponavljate loženje. Dovoljno je jednom obići kotlarnicu kako biste dopunili rezervoar peletom i eventualno ga ispraznili od pepela.

Štedi prostor i novac

Kao što je već istaknuto, grijanje na pelet je komforan vid grijanja, ne samo zbog uštede vremena oko pripreme, već i zbog toga što štedi prostor. Potreban vam je manji skladišni prostor u odnosu na druga čvrsta goriva (650kg/m3).

Kada poredimo cijenu peleta sa drugim izvorima toplotne energije, možemo reći da je ona mnogo prihvatljivija. Grijući se na pelet uspjećete da proizvedete veću količinu toplotne energije nego uz pomoć drugih izvora pa ćete samim tim zasigurno uštedjeti novac.

Energetska nezavisnot

Pelet spada u obnovljive izvore energije. Ne morate da brinete jer trošite prirodne resurse i da li će ga jednog dana nestati. Pelet se proizvodi u skoro svim zemljama svijeta, tako da se smanjuje zavisnost od udaljenih zemalja koje su veliki proizvođači drugih energenata.

Potpuna automatska kontrola i regulacija rada sistema peći

Softverska podešavanja gorionika za grijanje na pelet nude korisnicima dosta mogućnosti. Te mogućnosti tiču se podešavanja vremena paljenja i gašenja peći, podešavanja više programa grijanja u toku dana, kao i prilagođavanja rada gorionika svakom korisniku u skladu sa njegovim potrebama.

Grijanje na pelet – nedostaci

Električna energija neophodna je za rad peći, tako da je poželjno nabaviti rezervni sistem napajanja uvidu akumulatora u slučaju nestanka električne energije. Mada i bez toga, nećete ostati bez toplote, jer i nakon izvjesnog vremena peć i dalje izduvava topli zrak u prostoriji, nakon nestanka električne energije.

U Crnoj Gori postoji više proizvođača peleta od kojih su četiri većih kapaciteta: „Vektra – Jakić“ Pljevlja,„Pelengić“ Bijelo Polje, „Biotel“ Andrijevica, “Vučje Energy” – Nikšić.

Ministarstvo ekonomije svake godine obezbjeđuje beskamatne kredite za nabavku opreme za grijanje na pelet.