Ko je ekonomski lider u regionu i šta to uopšte znači za građane i biznis

Podijeli

Srbija i Hrvatska su dvije najsporije rastuće privrede u širem geografskom okruženju jugoistočne Evrope, ali i u grupi zemalja u tranziciji, ocenio je ekonomista i profesor Ljubomir Madžar.

Crna Gora ima brze stope rasta, što predstavnici vlasti često koriste u marketinške svrhe, ali građani i privreda ne osjećaju benefite tih statističkih pokazatelja.

“Tempo privrednog rasta postao je delikatna tema, jer je po tim kriterijumima Srbija za sad jedna nedopadljiva privreda sa neuspješnom razvojnom politikom”, kaže Madžar za izdanje Danasa od četvrtka i dodaje da vlast to predstavlja drugačije, da je Srbija lider u regionu što, kako je rekao, nije istina.

On dodaje da čak i Fiskalni savjet, koji je državna insitucija, ukazuje na činjenicu da je Srbija na dnu liste zemalja sa kojima ima smisla da se poredi.

Uzrok takvog stanja po profesoru Madžaru je nizak nivo investicija, za trećinu niži od zemalja u tranziciji, što se odražava na spor rast i uslovljava zaostajanje u razvojnoj trci. Uz to Srbija je, po nivou dohotka po stanovniku, opet na jednom od posljednjih mesta u Evropi.

“Ta kombinacija niskog dohotka po stanovniku i niske stope rasta pravi je recept za razvojnu katastrofu. To je jedna razvojna sablazan, skandal koji ne bi smeo da se toleriše ni u jednoj zemlji”, ocjejuje Ljubomir Madžar.

On zaključuje da, ukoliko bi Zapadna Evropa malo usporila a region ubrzao rast, računica pokazuje da bi dostigli njihov prosjek tek za nekih 30 do 50 godina.