CBCG oduzela dozvolu za rad IBM banci Duška Kneževića

Podijeli

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) donio je danas rješenje o oduzimanju dozvole za rad “Invest banci Montenegro” AD Podgorica (IBM) i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama člana 2 stav 1 Zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

Kako je saopšteno iz CBCG, na sjednici je Savjet razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja “Atlas banke” AD Podgorica i “Invest banke Montenegro” AD Podgorica, u kojima je CBCG uvela privremene uprave 7. decembra 2018. godine.

Uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, privremeni upravnici su dostavili i plan aktivnosti koji sadrži predloge za rješavanje stanja u “Atlas banci” AD Podgorica i “Invest banci Montenegro” AD Podgorica.

“Sagledavajući stanje u Atlas banci AD Podgorica, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije u skladu sa članom 126a Zakona o bankama”, navodi se u saopštenju.

Privremeni upravnik “Invest banke Montenegro” AD Podgorica je, kako se dodaje, utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.