U toku je zaokret globalne ekonomije: Dvije najveće sile sve više usporavaju, briga i za Evropu

Podijeli

Na usporavanje globalnog rasta ukazuje indikator OECD-a koji se koristi za predviđanje promjene ciklusa, još jedan signal da bi 2019. godina mogla biti lošija nego što se očekivalo nakon što su objavljeni posljednji podaci o industriji u Njemačkoj i o trgovini u Kini.

Kako navodi Bloomberg, OECD-ov Composite Leading Indicator, koji je osmišljen kako bi upozorio na ekonomski zaokret šest do devet mjeseci prije nego se on dogodi, posustaje od početka 2018. godine i ponovno je pao u novembru. Pritom OECD izdvaja SAD i Kinu, dvije globalne ekonomije u kojima su prvi signali usporavanja sada i potvrđeni.

Za Bloomberg Economics ovi signali ukazuju da je ulaskom u 2019. godinu svjetska ekonomija izgubila zamah te da je usporavanje “upečatljivo”. Stoga bi globalni rast ove godine mogao biti “sporiji nego što se ranije prognoziralo”.

Kineski izvoz je u decembru pao 4,4 odsto na godišnjem nivou, što je najlošiji pokazatelj od početka 2016. godine, ali snažno je pao i uvoz. Pad kineske potražnje mogao bi pogoditi mnoge izvoznike u tu zemlju.

Istovremeno, novembar je bio vrlo loš mjesec za evropsku industriju, posebno njemačku, ali prisutna je i zabrinutost za italijansku ekonomiju, kao i nastavak nemira u Francuskoj koji neminovno utiču na rast BDP-a.

Podaci o zaposlenosti u SAD-u i dalje su dobri, ali ekonomska aktivnost je usporena. Procjene govore da će rast ove godine biti umjereniji jer su se podsticaju od smanjenja poreza Trampove administracije već istrošili.