Kostić ulaže 500 miliona eura u region: Da li je u planu i Budvanska rivijera?

Podijeli

Kompanija MK Grupa (MK Group) planira da u narednih pet godina investira 500 miliona eura u sektore agrara, bankarstva i turizma u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, izjavio je za Tanjug predsjednik kompanije Miodrag Kostić.

Kostić je na proslavi 35 godina poslovanja kompanije, u Hotelu Šeraton u Novom Sadu, rekao da je MK Grupa danas lider u hotelijerstvu, agraru, a AIK Banka, takođe članica te grupe, vjerovatno najprofitabilnija banka na ovim prostorima.

“MK Grupa je počela sa troje zaposlenih u jednoj maloj kancelariji, a danas, 35 godina poslije, imamo 7.000 zaposlenih i radimo u 74 opštine u Srbiji. Planiramo da u narednih pet godina investiramo u Srbiju i region 500 miliona eura”, rekao je Kostić.

Kostićeva kompanija je manjinski vlasnik najvećeg hotelskog preduzeća u Crnoj Gori, Budvanske rivijere, a više puta su mediji najavljivali njegovu zainteresovanost za preuzimanje većinskog udjela te državne firme. Vlada planira da uskoro raspište tender za privatizaciju Budvanske rivijere.

Velike akvizicije MK grupe

Finansijski direktor MK Grupa Dušan Radičević osvrnuo se na rezultate ostvarene u protekloj godini, a najavljuje i nove strateške odluke kompanije.

“U prethodnoj godini otvorili smo hotel Šeraton u Novom Sadu, postali smo većinski vlasnik aerodroma Portorož, uvećali smo udio u Gorenjskoj Banci, a sada privodimo kraju stratešku odluku o spajanju naših kompanija članica MK Commerce i Agroglobe. Vrlo smo odlučni da u narednim godinama zadržimo lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi u ključnim segmentima našeg poslovanja, agraru, bankarstvu i turizmu”, ističe Radičević.

U prethodnih 35 godina, kaže Radičević, MK je investirala milijardu eura u poslovanje.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocjenjuje da su kompanije koje posluju unutar MK grupe, “stub budućeg razvoja i rasta” zemlje.

Čadež navodi da MK Grupa sa svojih 75 kompanija članica zapošljava 7.000 ljudi i da obezbjeđuje posao za još oko 200.000 radnika u stotinama drugih firmi partnera grupe.

“MK je jedan od naših najvećih izvoznika i prisutna je na prostorima cijele bivše Jugoslavije. U budžet godišnje uplaćuje 109 miliona eura poreza i doprinosa”, kaže Čadež.

Kao najveći izvoznik domaćeg agrara, ova kompanija snažno doprinosi srpskom učinku na međunarodnom tržištu, dodaje predsjednik PKS, javlja Tanjug.

Regionalni direktor EBRD za sektor agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Miljan Ždrale kaže da kompanije poput MK Grupa predstavljaju važne pokretače privrednog i ekonomskog rasta na tržištima Adriatic regiona.

“Na osnovu svega što smo zajedno prošli s menadžmentom MK Grupa, uvjeren sam da ih u budućnosti očekuju još bolji rezultati. Od toga će korist svakako imati i oko 30.000 kooperanata, koji zajedno sa MK Grupa obrađuju 265.000 hektara obradivih površina”, rekao je Ždrale.

Tokom proslave jubileja, svečano su predstavljeni i nov vizuelni identitet i vrijednosti MK Grupa, kao i menadžeri svih divizija koje posluju unutar MK Grupa sistema.