Airbus u problemima

Podijeli

Godinu pošto se vjerovalo da je Airbus uspio da osigura spasonosnu narudžbinu A380 modela aviona na sprat, čini se kako budućnost ovog plana ponovno visi o koncu.

Prema navodima stručnjaka, putnička aviokompanija Emirates, koja je i zatražila najveći broj pomenutih aviona i od čije narudžbine zavisi dalji opstanak proizvodnje ovog giganta, odlučila se na izmjenu svoje narudžbine.

Kako piše Bloomberg, avioprevoznik iz Dubaija veliki dio svoje narudžbine planira da zamijeniti nešto manjim A350s modelom, a spominje se i da Emirates razmatra kupovinu modela A330neo, prenosi Novac.hr.

Vijest dolazi godinu nakon što je francuski Airbus dogovorio prodaju 36 aviona modela A380 Emiratesu. Ipak, nakon samog dogovora, problemi oko proizvodnje tog modela aviona počeli su se nizati jedan za drugim.

Prvi od njih bio je pronalazak adekvatnog proizvođača motora koji bi mogao zadovoljiti zahtjeve naručioca za cijenom i performansama. Partnerstvo General Electrica i Pratt & Whitneya ukazivao je na svijetlu budućnost ovog plana, no i dalje je ostao problematičan dogovor s dobavljačem motora Rolls-Royce Holdingsom koji nije ispunio očekivanje ni nakon višemjesečnih pregovora.

Koliko je cijena bila problematična pokazuje i činjenica da je britanski avioprevoznik British Airways razmatrao da poveća svoju narudžbinu, ali zbog neodgovarajućih uslova koje je Airbus postavio do realizacije projekta nije došlo. Uz to, analitičar vazduhoplovnog instituta Jefferies Sandy Morris istakao je kako bi otkazivanje većeg dijela narudžbine Emirejts moglo dovesti do potpunog gašenja A380 programa.