Sporazum o postepenom ukidanju roaminga u regionu u aprilu

Podijeli

Sporazum o postepenom ukidanju roaminga između zemalja zapadnog Balkana bit će potpisan na narednom digitalnom samitu, koji će se održati u aprilu u Beogradu, a potpuno ukidanje može se očekivati za dvije godine.

Ovo je rečeno nakon novih pregovora ministara iz zemalja zapadnog Balkana o prevazilaženju međusobnih političkih razlika kako bi postigli dogovor o jeftinijim cijenama roaminga.

“Danas, zajedno sa mojim kolegama ministrima iz zemalja zapadnog Balkana, kao i sa kolegom iz Grčke, nastavljamo da razgovaramo o smanjenju cijena roaminga i ideji o osnivanju regionalnog centra za obuku za cyber bezbjednost, koji će se nalaziti u naučno-tehnološkom parku ”, rekao je Damjan Mancevski, makedonski ministar za informaciono društvo i upravu.

Evropska komisija je optimistična da će region postići sporazum.

“Mnogo je već urađeno, ali je tehnički posao komplikovan …. Vjerujem da smo u mogućnosti to provesti na digitalnom samitu u Beogradu u aprilu. To bi bilo nešto specifično za građane i kompanije. Oni će vidjeti da digitalizacija nije samo za budućnost, već i za našu sadašnjost“, rekla je Maria Gabriel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Za realizaciju digitalne agende za zemlje zapadnog Balkana izdvojeno je 30 miliona eura.