Londonska berza otpušta 250 radnika

Podijeli

London Stock Exchange Group (LSE) najavila je u petak da će otpustiti 250 radnika kako bi uštedjela na troškovima u sklopu priprema za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Cilj je ušteda 30 mililna funti godišnje, pri čemu u kompaniji ističu da uprkos tome neće ostvariti zacrtanu maržu temeljne dobiti za ovu godinu od oko 55 odsto, s obzirom na planiranu kapitalnu potrošnju.

Otpuštanja će zahvatiti sve dijelove poslovanja, a fokusiraće se na smanjeno udvostručavanje poslova, istakao je izvršni direktor Dejvid Švimer, prenose agencije.

Svi dijelovi grupe, uključujući one za koje se procjenjuje da će biti najteže pogođeni Brexitom, poput kliringa, i dalje dobro posluju, bez promjena u tržišnoj poziciji, naglašava Švimer.

“Jako smo dobro pripremljeni za sve scenarije Brexita”, kazao je čelnik LSE-a novinarima.

“Očekujemo da će prilike za rast na međunarodnom nivou amortizovati eventualne nepovoljne trendove na tržištu u 2019.”, naglasio je Švimer.

Trgovinska platforma Turquoise podnijela je zahtjev za izdavanjem dozvole za otvaranje centra u Amsterdamu koji bi nakon Brexita trebalo da pruža usluge klijentima u Evropskoj uniji.

Švimer očekuje da će holandski regulatori uskoro odobriti njihov zahtjev.

U slučaju da Britanija s EU postigne dogovor o tranzicionom periodu, dionicama čije su cijene iskazane u eurima i dalje će se trgovati u Londonu, dodaje on.

Prema danas objavljenom poslovnom izvještaju, LSE grupa zaključila je prošlu godinu s 15 odsto većom prilagođenom operativnom dobiti, od 931 milion funti (1,23 milijarde dolara).

Ukupni prihodi su porasli devet odsto, na 2,14 milijardi funti.