Savjet psihologa: Pauze su korisne i za vas i za vaš posao

Podijeli

Koliko puta ste izgovorili ili čuli: nijesam ustao sa stolice cijeli dan, samo sam gledao u monitor?

Rokovi, pregršt informacija i obaveza, mejlovi na koje treba odgovoriti… Sve to nas tjera da satima sjedimo za našim kancelarijskim stolom i ne primijetimo koliko je vremena prošlo, a da se nijesmo čak ni protegnuli.

Nema dileme, da bismo bili produktivniji, moramo da pauziramo, moramo da natjeramo krv da prostruji, jer tako će da prostruje i ideje.

Bizlife nam prenosi 5 zlatnih pravila i istina o neophodnosti pauziranja na poslu:

1. Povremeni predah od posla i odlazak od radnog stola napuniće vas energijom i pružiće vam osjećaj korisnosti.

2. Sjedenje ne priprema tijelo za kreativan i pruduktivan rad.

3. Predah može da posluži i kao kreativno gorivo. Bez obzira na to koliko volite svoj posao, ne možete da stvarate dok ste „prazni“

4. Desetominutni razgovor sa prijateljem ili gledanje zabavnog videa može da vam da potreban podsticaj.

5. Istraživanja su pokazala da lagano razgibavanje, odnosno umjerena kardioaktivnost može da podstakne kreativnost i produktivnost dva sata kasnije.

Psiholog Gordana Mijalković u razgovoru za BIZLife kaže da su pauze na poslu neophodne kako bi se mozak i naša energija „resetovali“ i obnovili.

„Pauza nam je neophodna da bismo se pripremili za nove aktivnosti. To nam vraća energiju na različitim nivoima“, objašnjava sagovornica i dodaje da je pauza stimulans za naše bolje psiho-fizičko stanje, ali i socijalnu interakciju sa kolegama.

Za pauzu često nema mnogo vremena, ali je treba maksimalno iskoristiti.

Njen zadatak bi trebalo da bude da nam pruži osjećaj svrsishodnosti, da bude korisna. Izbor je vaš. Radite ono što vam najviše prija, ponekad je to ćaskanje sa kolegama, a ponekad i kraća šetnja koja će nam pomoći da sami sa sobom bolje sagledamo neke stvari i vratimo se poslu sa nekom novbom idejom.

„Ponekad je dovoljno samo da se odvojimo od sterilne sredine koja od nas pravi robote“, zaključuje psiholog.