Miodrag Kostić želi da preuzme i vinariju u Sloveniji

Podijeli

Brežuljci slovenačke Istre oduvijek su bili zanimljivi lokalnim vinogradarima, a danas većinom vinograda u tom vinorodnom području upravlja kompanija VinaKoper, s dugom tradicijom.

To bi se, međutim, moglo promijeniti ako kompanija pređe u ruke raznih nekretninskih i finansijskih špekulanata, koji već nekoliko godina traže mogućnosti za preuzimanje, piše Poslovni dnevnik.

Većinski, 78-postotni vlasnik VinaKoper je kompanija Adriafin, u kojoj po 50 odsto vlasništvu imaju državna Luke Kopar i finansijski holding Istrabenz, koji je prije deset godina ušao u velike probleme pa prodaje imovinu. Tako je krajem prošle godine Istrabenz ponudio na prodaju svoj udjel u Adriafinu, piše portal Siol.net.

Pet obavezujućih ponuda

Prema informacijama ovog portala, na tender Istrabenza stigla je pet obvezujućih ponuda.

Između ostalih, dala je firma Vipava, u austrijskom vlasništvu. Među zainteresovanima su i vinski podrum Goriška brda, kompanija Metalka Commerce, u vlasništvu Marjana Pišljara, švajcarska firma Orah Marka Vilfana i srpski preuzetnik Miodrag Kostić, koji je na slovenačkoj obali već kupio hotel Kempinski Palace i Aerodrom Portorož.

U svakom slučaju, Luka Kopar, suvlasnik druge polovine Adriafina, imaće konačnu riječ, jer ima pravo preče kupovine Istrabenzovog dijela.

Ako bi Istrabenz prihvatio najvišu ponuđenu cijenu, Luka Kopar bi trebalo da da barem jednaku ponudu da postane vlasnik cijele kompanije.

“Prerano je govoriti o tome hoćemo li to zatražiti ili ne”, rekli su iz Luke Kopar.

Vrlo je vjerovatno da će Luka Kopar kupiti Istrabenzov udio u Adriafinu, ako zaključi da bi kompanija mogla pasti u ruke kupcu sa špekulativnim namjerama, kažu izvori portala.

U tom slučaju, Luka Kopar bi sama postala većinski vlasnik VinaKopera, što bi kasnije olakšalo potragu za prikladnim kupcem i prodaju.

Gužva na domaćem tržištu

Godine 2017. VinaKoper poslovao je lošije od predviđanja. Prodao je tri miliona litara vina, što je nešto manje od tri odsto više nego 2016, i gotovo osam odsto manje od planiranog. Time je ostvareno oko 8,4 miliona eura dobiti.

Za više od trećine, zaostala je prodaja vina na stranim tržištima, zbog čega u VinaKoperu smatraju da je vjerovatno kako su ciljevi biti postavljeni previsoko.

U izvještaju za 2017. takođe je upozoreno da domaće tržište postaje sve zahtjevnije, jer sve više stranih dobavljača vina ulazi s tradicionalnih i novih tržišta vina. To se vidi i u širokom rasponu vina u inostranim trgovačkim centrima u Sloveniji, gdje promet raste iz godine u godinu. Istovremeno se bore i s cjenovnim pritiskom velikih trgovaca.