Kinezi preuzimaju Luku Trst, alarm u Kopru

Podijeli

Kineski predsjednik Si đinping ovih je dana na evropskoj turneji, tokom koje je potpisao i memorandum između Kine i Italije o uspostavljanju “Novog puta svile”.

Među konkretnim projektima Luka Trst je potpisala sporazum, koji između ostalog predvida daljnji razvoj željezničke veze između Trsta i istočne Evrope.

Povećanjem investicija u Trstu postavlja se pitanje šta to znači za Luku Koper, gdje su prošle godine prvi put premašili 24 miliona tona tereta, što je 3 odsto više nego godinu dana ranije.

Uz manji ukupni pretovar u odnosu na Trst, Koper zadržava prednost u odnosu na prekrcaj izuzetno važnog kontejnerskog segmenta, s više od 988.000 kontejnera, osam posto više nego u 2017. godini, prenosi regionalni portal SEEbiz.

Iz Luke Koper su objasnili za agenciju STA da su mogućnosti za rast luka na sjevernom Jadranu i dalje visoke, i kako su naveli “stoga smo uvijek naglašavali našu podršku razvojnim projektima u svim lukama u regiji, ako želimo konkurisati sjevernim evropskim lukama.”

Prema studiji koju je naručila priznata medunarodna logistička agencija, potencijal luka u regionu od Ravene do Rijeke iznosi 6 miliona kontejnera godišnje, dok 2018. godine sve luke u regionu imaju 2,8 miliona kontejnera godišnje.

Stoga u Luci upozoravaju da sve luke u regionu imaju isti problem u nezadovoljavajućoj željeznickoj vezi sa zaleđem. U Trstu imaju problem s uskim pukotinama unutar luke, dok željeznička pruga u Rijeci i dalje prolazi kroz grad. Kopru je potrebna dodatna željeznička veza sa zaleđem.

“Od zabrinutosti o tome šta rade drugi važnije je da u Kopru i Sloveniji ostvarimo planove koje smo postavili, prvenstveno izgradnjom drugog kolosjeka, modernizacijom željezničke mreže i povećanjem kapaciteta u luci”, dodali su u Luci Koper.

Dekan Fakulteta pomorstva i saobraćaja, Elen Tvrdi, izjavila je za STA da je tršćanska luka, sa svojim ambicioznim planovima za proširenje i modernizaciju, ozbiljan igrač na sjevernom Jadranu, s najavljenim kineskim ulaganjima koja se uglavnom odnose na povećani kontejnerski saobraćaj, koji je takođe najvažniji i za Luku Koper.

“Moramo uvijek biti zabrinuti zbog gubitka tržišta ili partnera, te stoga moramo nastaviti ulagati u Luku Koper”, s proširenjem prvog pristaništa i kupovinom mašina, a posebno izgradnjom drugog kolosjeka, rekla je ona i dodala da će samo tada Koper ostati konkurentan, bez obzira jesu li Kinezi došli u Trst ili ne.