Spajanja i akvizicije u bankarskom sektoru: OTP predvodi talas ukrupnjavanja tržišta u regionu

Podijeli

U bankarskom sektoru Srednje Evrope nastaviće se ukrupnjavanje.

Uvođenje novih digitalnih tehnologija i želje klijenata za stalno dostupnim, brzim i jeftinim uslugama stvara dodatne konkurentske pritiske i troškove uvođenja na koje svi igrači neće moći primjereno odgovoriti, zbog čega će biti primorani na izlazak s tržišta.

Očekuje se nastavak daljeg trenda spajanja i preuzimanja banaka u Srednjoj Evropi predvođenog željom kupaca i prodavača da maksimizuju povrate ulaganja.

Kupce motiviše unaprjeđivanje poslovanja postizanjem ekonomije razmjera i povećanjem operativne efikasnosti, što mogu postići konsolidacijom, posebno u okruženju i dalje relativno niskih kamatnih stopa. Uvođenje novih digitalnih tehnologija i želje klijenata za stalno dostupnim, brzim i jeftinim uslugama stvaraju pak dodatne konkurentske pritiske i troškove na koje svi igrači neće moći primjereno odgovoriti, zbog čega će biti primorani na izlazak s tržišta.

Iako u Crnoj Gori imamo 14 poslovnih banaka, svega nekoliko najvećih drži veliku većinu tržišta, dok većina ima tržišne udjele ispod 5 odsto.

Vedrana Jelušić Kašić, partnerka u Deloitteovom Odjeljenju finansijskog savjetovanja piše da u Hrvatskoj pet najvećih banaka drži oko 75 odsto tržišta, a čak trinaest banaka ima tržišni udio manji od jedan odsto.

Zbog niskog kamatnog okružja, umjerenog ekonomskog rasta, trendova usporavanja globalne ekonomije i sve većih tehnoloških i regulatornih zahtjeva očekuje se dalje smanjivanje broja banaka.

Najnovija Deloitteova studija o dinamici spajanja i preuzimanja unutar bankarskog sektora u Srednjoj Evropi i na Baltiku, koja uključuje dvanaest zemalja, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Srbiju te Estoniju, Letoniju i Litvaniju, potvrdila je prethodnu tezu, piše Jelušić Kašić za Lider Media.

Uz digitalnu je transformaciju konsolidacija bankarskog sektora drugi trend podstaknut stalnom potrebom za postizanjem poslovne izvrsnosti, ali i prirodan proces daljeg ukrupnjavanja zbog velikog broja igrača na relativno malim srednjoevropskim tržištima, pri čemu još ima mnogo banaka s tržišnim udjelom ispod jedan odsto, zbog čega se može očekivati da će se finansijska tržišta još više konsolidovati.

Od 2015. do septembra 2018. zaključene su ukupno 52 transakcije spajanja i preuzimanja, šest ih je još bilo u pripremi. Najviše transakcija spajanja i preuzimanja bilo je u Poljskoj (osam transakcija), Mađarskoj (osam), Srbiji (sedam) i Rumuniji (šest).

U Hrvatskoj je u ovom periodu najveća transakcija bila ona u kojoj je mađarska OTP banka, koja je ujedno kupac s najviše zatvorenih transakcija u Srednjoj Evropi, preuzela Splitsku banku. Nedavno je OTP, vlasnik najveće banke u Crnoj Gori, Crnogorske komercijalne banke (CKB) zaključila ugovor o kupoprodaji Societe Generale banke Montenegro. U pitanju je najveća bankarska akvizicija do sada, s obzirom na veličinu te dvije banke na malom crnogorskom tržištu. Ugovor o preuzimanju vrijedan je 40,4 miliona eura.

Analitičari kažu da treba očekivati dalju konsolidaciju tržišta, odnosno, spajanje i nestajanje nekih banaka u Crnoj Gori.

Jelušić Kašić piše da su, nakon OTP-a, najaktivniji prodavci bili Raiffeisen banka s četiri transakcije i četiri grčke banke – Piraeus Bank, Grčka nacionalna banka, Alpha Bank i Eurobank – koje su zajedno prodale sedam banaka.

Kompletan tekst čitajte na portalu Lider Media

Podsjećanje na nedavni posao OTP-a u Crnoj Gori:

Potvrđeno: CKB kupila Societe Generale banku Montenegro za 40,4 miliona eura

Comments are closed.