Povratak Podgoričke banke: Societe Generale mijenja ime do spajanja s CKB-om

Podijeli

Societe Generale banka Montenegro će vratiti stari brend Podgorička banka, nakon što regulator odobri prodaju te banke Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), saznaje portal Investitor.

Podgorička banka će, nakon što pređe u vlasništvo OTP grupe (koja je vlasnik i CKB-a), pod tim brendom poslovati sve do konačnog spajanja te dvije finansijske institucije, a što može potrajati i više od godinu, kazao je naš izvor.

Tranzicioni rok od kupoprodaje do spajanja bi mogao da traje do sredine 2020, ne samo zbog regulatornih dozvola, već i zahtjevnih procedura spajanja dva velika bankarska sistema.

Procjene su da će nova banka zauzeti oko trećinu bankarskog tržišta u Crnoj Gori a kakve bi posljedice to spajanje donijelo krajnjim korisnicima ali i zaposlenima, treba da procijene Centralna banka Crne Gore (CBCG) i Agencija za zaštitu konkurencije. Od odluka te dvije institucije zavisi i kada će se obaviti kupoprodajna transakcija.

Dogovor o kupovini Societe Generale banke u Crnoj Gori od CKB-a sklopljen je krajem februara, a dio je šire strategije francuske grupe o povlačenju iz regiona.

Societe Generale Montenegro banka ušla je na crnogorsko tržište 2005. godine, kupujući tadašnju Podgoričku banku.

Više o tome čitajte u posebnoj priči:

Potvrđeno: CKB kupila Societe Generale banku Montenegro za 40,4 miliona eura

CBCG: Stigao zahtjev CKB-a za kupovinu Societe Generale banke, do spajanja u dvije faze