Aerodromi Crne Gore duplirali dobit na 5,17 miliona eura

Podijeli

Aerodromi Crne Gore prošle godine su duplo povećali ostvarenu dobit i zabilježili novi rekord u obimu prometa u vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici, saopšteno je iz kompanije.

Izvršni direktor Aerodrome Crne Gore, Danilo Orlandić, kazao je Vijestima da je dobit kompanije prije oporezivanja u 2017. godini iznosila 5,17 miliona eura, a prošle, prema preliminarnim podacima, oko deset miliona eura.

On je rekao da će precizan podatak o ostvarenoj dobiti u prošloj godini moći da saopšti za nekoliko dana, zavisno od obračuna sredstava koja je potrebno rezervisati zbog nekih aktivnih sudskih sporova.

Na crnogorskim aerodomima tokom prošle godine je opsluženo 2,45 miliona putnika, što je rast od 12,4 odsto na godišnjem nivou, te 14,73 hiljade vazduhoplova, što je 6,5 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Menadžment Aerodroma, koji je dobio i novi Bord direktora predvođen Dragoljubom Bulatovićem, tokom prošle godine je u žaru političke i ekonomske borbe oko raspisivanja koncesija za davanje aerodroma u 30-godišnji zakup, trpio dosta kritika iz nekih krugova u Vladi zbog navodne neefikasnosti te državne firme u upravljanju vazdušnim lukama. To je po zagovornicima koncesije bio glavni razlog zbog kojeg bi trebalo ići u taj aranžman.

Ministar saobraćaja Osman Nurković, rekao je ranije da su Aerodromi zastiđe i da ih zbog toga treba dati privatniku, dok sa druge strane, dobar dio crnogorske stručne i političlke javnosti smatra da upravljanje aerodromima treba zadržati u državnim rukama.

Iz uprave Aerodroma Crne Gore podatke o prošlogodišnjem rastu prometa objašnjavaju uticajem više faktora, među kojima su dolazak novih aviokompanija, otvaranje novih avio-linija i dobra turistička sezona.

“Nastavljeno je unaprjeđenje saradnje sa aviokompanijama koje su dugi niz godina prisutne na našim aerodromima, a uspostavljena je i sa novim avio-prevoznicima koji do sada nijesu letjeli prema Crnoj Gori”, kazao je Orlandić.

On je podsjetio da je prošle godine na crnogorske aerodrome dovedeno još osam novih aviokompanija: Tui UK & Ireland, Braathens Aviation, Brusels Airlines, Fan Air, Skyup, Air Alana, Rusline Air i Azerbaijan Air.