Uniprom neće proći: Mještani nikšićke Župe u nedjelju blokiraju put

Podijeli

Mještani nikšićke Župe u nedjelju će blokirati glavnu saobraćajnicu u mjestu Kameni Krst, kojom kompanija Uniprom nikšićkog biznismena Veselina Pejovića transportuje rudu iz obližnjeg rudnika, zbog, kako su kazali, ćutanja nadležnih institucija na njihove zahtjeve.

Župljani traže da se konačno sanira saobraćajnica kroz njihova sela, oštećena zbog dugotrajnog prometa teških Unipromovih kamiona.

„Predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović, obavijestio je nadležne državne organe o novom protesnom okupljanju Župljana 7. aprila u 11.55 ispred kancelarije MZ Župa nakon što od nadležnih državnih institucija, opštine Nikšić i firmi koje eksploatišu rudu nijesu dobijena uvjeravanja da će zahtjevi prethodnog zbora biti ispunjeni. Nakon okupljnja, građani će se uputiti ka Kamenom Krstu gdje će zaustaviti kompletan teretni saobraćaj glavnom župskom saobraćajnicom“, najavili su građani.

Kako je najavljeno, mještani će se nadalje okupljati svakodnevno sve dok ne bude izgledno da će se zahtjevi zbora ispuniti, a saobraćajnica dovesti u stanje bezbjednosti za, kako ističu, “ponajviše župsku djecu”.

Mjesto okupljanja će se mijenjati od Krstovača do Kamenog Krsta, u skladu sa razvojem situacije i zahtjevima mještana. O eventualnim promjenama, građani će biti obaviješteni preko medija i portala zupa.today.

„Da su zahtjevi i postupci mještana opravdani govore i podaci da koncesionar nikada nije dobio saobraćajnu dozvolu za prevoz rude župskom cestom, a koja je bila i jedan od uslova za dobijanje koncesije za eksploataciju rude boksita. Nakon svega će se podvući crta i vidjeti koliko je i ko odgovoran za neplansku i neodrživu proizvodnju na kopovima crvenog boksita u Župi“, navode organizovani mještani.