Raste snaga kineskih brendova

Podijeli

Snaga brenda vodećih kineskih kompanija je u porastu za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je rast bio pet odsto, otkrila je brend studija BrandZ a koju su sproveli WPP i Kantar.

U izvještaju te studije o 50 najvećih globalnih kineskih brendova za 2019. godinu takođe se navodi zaključak da je „snaga brenda“ u najvećem porastu u Japanu, Francuskoj i Španiji, zemljama koje predstavljaju novonastala čvorišta rasta.

Svijest o kineskim brendovima na međunarodnim tržištima opala je u protekle tri godine. Ipak, brendovi koji uspiju da se istaknu u odnosu na konkurenciju snažniji su i ostaju u centru pažnje potrošača, prenosi RTS.

Dejvid Rot u ime WPP-a, globalne istraživačke kompanije koja realizuje brend studiju BrandZ, navodi da kineski brendovi moraju da se okrenu holističkom pristupu izgradnje jednog brenda.

„Stvaranje emocionalnog i jedinstvenog shvatanja njihovih brendova predstavljaće pravu odrednicu dugoročnog uspjeha van Kine“, rekao je Rot.

Studija iz 2019. godine obuhvata 12 kategorija. Elektronika široke potrošnje i igrice na mobilnim uređajima čine gotovo polovinu brendova koji se nalaze na listi najvećih 50, uz kućne uređaje i e-trgovinu sa sljedećim najvećim udjelom.

Zanimljivo je da je među vodećim kineskim proizvođačima kućnih aparata najbolje rangirana kompanija Hisense, koja je krajem prošle godine postala većinski vlasnik Gorenje grupe, a koja se našla na šestom mjestu ove liste.

Kupovina odjeće na internetu zabilježila je najveći rast prema snazi brenda, uz Sheln i Zaful kao pokretače tog rasta od 57 odsto. Rast snage brenda zabilježen je u još nekoliko kategorija.

Kućni uređaji zabilježili su rast od 39 odsto, e-trgovina 30 odsto, pametni uređaji 20 odsto, banke/mreže za platne usluge i elektronika široke potrošnje po 17 odsto, a igrice na mobilnim uređajima 11 odsto.

Automobilska industrija zabilježila je pad od pet odsto.